Srbská tenistka je hvězdou této sezony. Vyhrála tři turnaje včetně velkého antukového podniku v Římě a vylétla z dvanácté pozice až na pátou příčku světového žebříčku. To z ní vedle světové jedničky Justine Heninové a Rusky Světlany Kuzněcovové dělá velkou favoritku na triumf v Paříži.

Její aktuální formu po postupu do čtvrtfinále ocenila i osmnáctiletá Češka, která prohlásila, že Jankovičová momentálně předvádí zřejmě nejlepší tenis ze všech hráček na okruhu. "Kdybych tam (ve čtvrtfinále) nebyla já, tak bych asi favorizovala Jankovičovou," uvedla Vaidišová.

Česká tenistka sice do Paříže přijela bezprostředně po pauze zaviněné zraněním zápěstí, ale rychle našla herní pohodu. Kdyby se měly šance tenistek odhadovat podle toho, jak rychle prošly osmifinálovým zápasem, byly by velmi vyrovnané. Jankovičová smetla Francouzku Marion Bartoliovou za 64 minut, Vaidišová strávila na kurtu s Italkou Tathianou Garbinovou jen o dvě minuty více.

Výkon z nedělního zápasu osmnáctiletou Češku naladil pozitivně, před náročným zápasem s Jankovičovou z ní tradičně vyzařovalo velké odhodlání. "Vždycky se dá vyhrát, samozřejmě tam půjdu s tím, že chci vyhrát," prohlásila.

Obě soupeřky se zatím na turnajích potkaly šestkrát, čtyřikrát byla úspěšnější Vaidišová. Většinou se hrálo na tvrdém povrchu, na antuce se utkaly jen loni v semifinále ve Štrasburku, kde Srbka utkání vzdala. Na grandslamech spolu hrály jen loni ve třetím kole US Open, kdy ve třísetové bitvě uspěla Jankovičová. Ta vyhrála i poslední měření sil letos v Sydney.

 

Úterní program (začátky ve 12.00):

Kurt P. Chatriera: Ivanovičová (7-Srb.) - Kuzněcovová (3-Rus.), Heninová (1-Belg.) - S. Williamsová (8-USA), Federer (1-Švýc.) - Robredo (9-Šp.).

Kurt S. Lenglenové: Jankovičová (4-Srb.) - Vaidišová (6-ČR), Čakvetadzeová (9-Rus.) - Šarapovová (2-Rus.), Davyděnko (4-Rus.) - Caňas (19-Arg.).