Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velká pardubická se blíží. Když prohraju, budu za blbce, říká Josef Váňa mladší

/ROZHOVOR/ No Time To Lose. Tak se jmenuje kůň, který bude v neděli obhajovat triumf ve slavné Velké pardubické. Docela symbolicky jej tentokráte pojede Josef Váňa mladší. Žokej, jenž má na kontě více než tři stovky vítězství, ovšem žádného nedosáhl při vrcholu sezony.

11.10.2018
SDÍLEJ:

Josef Váňa mladšíFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

„Když vyhraju, budu za borce. Ale když prohraju, budu za blbce,“ zasmál se 27letý Váňa, který okusí steeplechase v Pardubicích pojedenácté v kariéře.

Ve Velké pardubické jste dojel nejlépe čtvrtý. Bral byste i pódium, nebo jen prvenství?
Budu rád za každé umístění, kterým bych vylepšil svou bilanci.

Váš otec triumfoval celkem osmkrát. To už se bude asi těžko překonávat, co říkáte?
Nejen, že se to bude těžko překonávat. To se překonat nedá!

Josef Váňa starší si připsal osmadvacet startů ve Velké. Vy jste začal dřív než on, je alespoň tato meta pro vás reálná?
V žádném případě. Nemám v plánu ničit se tak dlouho jako on. Budu pokračovat, dokud mi to povolí zdraví, rodina a další okolnosti. Nepotřebuji přepisovat historické tabulky.

Jste nositelem slavného jména. Necítíte se rok od roku pod stále větším tlakem, že jste ještě nevyhrál?
Naopak. Rok od roku to beru s nadhledem. Dřív jsem to strašně vnímal. Chtěl jsem dohnat tátu. Postupem času ale dbám více na to, aby vše fungovalo u nás ve stáji. Musím myslet na celý chov. Velkou pardubickou považuji za jeden z vrcholů sezony. Nicméně nesoustředím se jen na tenhle jeden dostih.

Hodně lidí má tendenci srovnávat rodiče a děti. Jaké to bylo v případě Váňových?
Já mám šťastnou povahu - tyto věci neřeším. Možná v šestnácti, když jsem jel svoji první Velkou, jsem byl ze všeho vyklepaný. Podstoupil jsem hodně rozhovorů, ještě jsem ani neuměl komunikovat s novináři…

Velká pardubická je brána jako nejtěžší dostih na starém kontinentu. Proč?
Těch faktorů je víc. Je to její délka, jsou to náročné skoky, je to změna povrchu, je to samé zatáčení. Tento dostih je náročný pro koně i jezdce. Hodně se padá. Můžete mít sebelepšího koně, můžete být sebelíp připravený, ale když vám spadne jiný kůň pod nohy, tak s tím nic neuděláte.

Na žokeje jste se svými 178 centimetry vysoký. Nemůže být toto jeden z důvodů, proč jste Velkou nevyhrál?
S tou výškou je to pravda, ale já bych to na ni nesvaloval. Prostě u nás v rodině už to vybral táta. Já se ještě snažím něco splnit, ale zatím to nejde. Velkou jsem jel desetkrát. Seděl jsem na devíti favoritech a dojel jsem nejlépe čtvrtý. Asi prostě nemám štěstí.

Nabízí se ještě jedno srovnání. Váš otec prý jde za svým přes mrtvoly, zatímco vy jste citlivější po mamince. Nemůže za horší bilancí stát nedostatek rvavosti?
Určitě. Mám v sobě hodně z táty, ale také z mámy. Dokážu být v jistých situacích rozumnější.

Čtyřikrát jste viděl tátu přebírat pohár pro vítěze. Jaké se vás zhostily pocity?
Samozřejmě jsem byl hrdý. Až mě z toho mrazilo v zádech. Celkově stát na pódiu je něco krásného. Na závodišti třicet tisíc lidí, všichni vám tleskají. A to jsem ještě nezvedal pohár pro vítěze… Zatím jsem tam byl jenom do počtu, ale stejně je to nádherné.

Přál byste podobný pohled také vašemu otci?
Za tu všechnu práci, co se mnou měl, by bylo pro něj hezké, kdyby se toho dožil. On furt doufá, že tu Velkou jednou vyhraji.

Autor: Zdeněk Zamastil

11.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Hledáme montážníky vzduchotechniky 35 000 Kč Montážník VENTILA vzduchotechnika s.r.o. přijme montážníky vzduchotechniky, rekuperace, klimatizace a digestoří. Vyučení a praxe v oboru chlazení nebo elektro výhodou, né podmínkou. Požadujeme řidičské oprávnění skupiny B aktivní řidič, samostatné rozhodovací schopnosti, pracovitost, beztrestnost, poctivost. Nabízíme dobré platové ohodnocení se spoustou benefitů. Gastronomie - Výdej hotovek - 1/2 HPP kantýna 9 000 Kč Sháníme kolegu/kolegyni do naší nové kantýny na Praze 10, 1/2 úvazek, 4h denně. Jde o výdej hotových jídel Po-Pá, 10-14h. Jídlo, pití a uniforma zdarma, rádi Vás zaškolíme, pokud nemáte zkušenosti, zkušenosti z gastra výhodou. Požadujeme spolehlivost a příjemné vystupování. Pozice je vhodná pro důchodce nebo maminky na mateřské. Plat 9.000 Kč čistého. Gastronomie - Hlavní kuchař / šéf parte 36 000 Kč Přijmeme hlavního kuchaře s praxí nebo zkušenostmi v oblasti italské kuchyně. Nabízíme stabilní zázemí rozvíjející se firmy a dobré ohodnocení (36-40.000 Kč) krátký/dlouhý týden. Ristorante - pizzerie Teodoro se nachází na pěkném slunečném náměstí adresou: náměstí Přátelství 1518/2. Nástup možný ihned. V případě zájmu zašlete svůj životopis na e-mail nebo volejte na tel. pro lepší komunikaci. Budeme se těšit!!! Administrativa - Asistent/ka prodeje 21 000 Kč Obchod s japonským zbožím hledá pracovníka do prodejního oddělení. Hlavní zodpovědnosti: komunikace se zákazníky a dodavateli (v ČJ a AJ); zpracování objednávek; zpracování faktur; prodej v obchodě; příprava objednávek k expedici. Běžná pracovní doba pondělí až pátek, víkendy a svátky volné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tenisoví kamarádi Radek Štěpánek (vlevo) a Novak Djokovič.
7

Štěpánek se loučí. Vyzve tenisového krále Djokoviče

Slovenský trenér Ján Kozák.

Ján Kozák prozradil, proč rezignoval. Sedm hráčů z kádru šlo pařit do města!

Baník má nového hlavního partnera. Smlouva je víceletá

Fotbalový Baník Ostrava nesbírá v letošní sezoně úspěchy jen na poli sportovním. Ve čtvrtek klub oficiálně oznámil jméno nového hlavního partnera. Je jím Škoda Vagonka.

Nemanja Marjanovič po Plzni: V takových zápasech se rodí síla týmu

Karviná – Srbský fenomén karvinského HCB Karviná, gólman Nemanja Marjanovič, zářil ve středeční dohrávce extraligy mezi domácím Baníkem.

Marlose jsem měl při ztrátě míče ve slepém bodě, lituje Antonín Barák

Byl to těžký zápas náročný na fyzičku. Ukrajinci jsou s míčem hodně šikovní a mají rychlé protiútoky. Zastavování těchto akcí měl na starosti legionář z Itálie Antonín Barák. Nevedl si špatně, pak ale míč jednou ztratil a domácí chybku nemilosrdně ztrestali.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT