Jako první se v Riu představí hned v pondělí Dostál a Fuksa, které čekají rozjížďky a semifinále na kilometrové trati. A oba věří, že úspěšně vykročí za vytouženou medailí.

"Byl jsem se několikrát projet na vodě a vypadá to, že to bude docela rychlé. Jen to hodně houpalo. Věřím ale, že na naše závody to bude dobré," řekl Dostál, který se stejně jako Fuksa v Brazílii připravuje už od minulého týdne. Osobně se tak mohl seznámit s nepříliš dobrými povětrnostními podmínkami, s nimiž museli často bojovat veslaři.

"Nebylo to úplně jednoduché tam s nimi trénovat, ale pro všechny byly podmínky stejné. Věřím, že na ty naše závody vítr ani vlny nebudou," uvedl Fuksa, který se představí i na sprinterské trati. Nástupce dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora startuje na premiérových hrách a rád by uspěl. "Věřím si na obou tratích. Kdybych si nevěřil, tak nemusím ani jezdit. Kdyby to vyšlo a padla nějaká medaile, tak to bude o to lepší," podotkl třiadvacetiletý kanoista sebevědomě.

Ve své schopnosti věří i Dostál, který před dvěma lety na kilometru získal na MS zlatou medaili. "Forma musí být. Celý rok jsme ladili jen na tenhle závod," podotkl Dostál, který se v posledních dnech snažil šetřit síly na klíčové starty. "Díky tomu se mi nejezdilo úplně špičkově, ale vše bude záležet na výkonu poté, co spadnou bloky a já vyjedu. O tom to bude," řekl Dostál.

Po individuálním startu se rychle přeorientuje i na čtyřkajak, v němž bude s kolegy obhajovat bronz z Londýna. "Je to pro nás motivace. Snažím se nebrat to jako závazek, protože kanoistiku dělám proto, že mě baví, a ne proto, abych měl strach sednout si do lodi a jet závod. Hlavní bude, abychom v závodě nechali všechno. Pokud se tak stane, tak budu spokojený," řekl Havel.

Vedle Fuksy, Dostála a čtyřkajaku se v Riu představí kajakář Filip Šváb a deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem.