"Momentálně jsem strašně šťastný, protože to je můj první titul v roli trenéra a v takovéhle elektrizující atmosféře je to fantastický zážitek," řekl Nekola krátce poté, co se polaskal se zlatým pohárem a vychutnával si pokřik: "Mistři! Mistři!"

Liberec od zisku posledního titulu šestkrát ve finále extraligy neuspěl, naposledy vloni právě s Českými Budějovicemi. Letos ale ve finálové sérii ztratil jen dva sety. "Všechno si sedlo a byli jsme kompaktnější mančaft, který tlačil. Řekli jsme si, že jediný náš cíl je titul, což se nám povedlo, a klukům patří velký dík. Ale musíme pracovat dál, abychom mohli za rok obhajovat titul," hleděl už Nekola do budoucna.

České Budějovice dokázaly v Liberci vyhrát druhý finálový zápas 3:2, což byl jediný nezdar Dukly v play off a teprve druhá porážka v celé extraligové sezoně, doma pak ale dvakrát podlehly 0:3.

Ve snaze vrátit sérii ještě jednou na jih zkusil trenér Jan Svoboda změnu na nahrávce, na kterou poslal zkušeného Zapletala. Přesto měl úvodní set jasně ve své moci Liberec, nad často chybujícími hosty ho vyhrál propastným rozdílem 11 bodů. Dukla vládla zejména na bloku, své si na středu sítě opět uhrál i devětatřicetiletý Lubomír Staněk, držitel libereckého titulu z roku 2001.

Domácí krátce znejistěli jen v druhé sadě, kdy málem přišli o sedmibodový náskok, ale vzpamatovali se včas.

To už měl Jihostroj na nahrávce Habra, který ve třetím setu dlouho držel českobudějovické naděje, ale pak na druhé straně přitvrdili Patucha se Správkou a libereckým hráčům v koncovce vycházelo prakticky vše, na co sáhli. Přečkali i jedinou těžší chvilku při Filově servisu a Patuchovo eso odstartovalo euforické mistrovské oslavy.

"Je to neskutečné, tohle se stává párkrát za život. Vůbec nevím, co mám říct. Vlastně vím: Mami, tati, je to doma!" zářil blokař Libor Leikep. "Celý tým odvedl skvělou práci, šli jsme na krev do každého balonu. A fanoušci, to byl kotel, který jsem neviděl, vytvořili nám úžasnou atmosféru," doplnil.

"Musím uznat, že Liberec byl lepší a my jsme tahali za kratší konec. Snažili jsme se vzdorovat, ale přehráli nás. Aspektů je víc, ale zásadní byl útok krajních hráčů, smečařů a diagonálního hráče, kteří naše útočníky přehráli," řekl kouč hostů Svoboda.

Finále play off volejbalové extraligy mužů - 5. zápas:

Dukla Liberec - Jihostroj České Budějovice 3:0 (14, 21, 20)
Rozhodčí: Hudík, Krtička. Čas: 79 min. Konečný stav série: 4:1.

Konečné pořadí extraligy 2014/15:
1. Liberec, 2. České Budějovice, 3. Karlovarsko, 4. Zlín, 5. Benátky nad Jizerou, 6. ČZU Praha, 7. Příbram, 8. Odolena Voda, 9. Ostrava, 10. Brno, 11. Ústí nad Labem, 12. Havířov.