V ženské kvalifikaci postupují na zářijové mistrovství světa v Itálii vítězky pěti skupin a dva celky z druhých míst. Druhá pozice se sedmi body stačila k účasti na MS Srbsku a ze skupiny L postoupily Nizozemsko i domácí Chorvatsko.

České svěřenkyně italského kouče Carla Parisiho porazily v pátek Bělorusko 3:0, ale v klíčovém sobotním utkání podlehly Bulharsku, přičemž neuhrály ani set. Slovenky pak musely zdolat, aby měly šanci na postup, což dokázaly.

"Udělali jsme, co jsme mohli, vyhráli jsme dva zápasy 3:0. Mohli jsme hrát o malinko lépe s Bulharskem, ale věděli jsme, že to bude těžký zápas. Škoda třetího setu, ale hráčky celkem zvládly vysoké nároky na přesnost plnění taktiky," řekl Parisi Radiožurnálu.

"Je mi líto, že to nevyšlo, a hlavně kvůli hráčkám. Chtěl bych jim složit kompliment, protože jsme měli v sestavě několik nových tváří a za tak krátký čas se nám to podařilo dát celkem dohromady," doplnil italský kouč.

"Věděly jsme, že musíme vyhrát. Bojovaly jsme, daly jsme do toho všechno a zvládly jsme to v hlavách i na hřišti," řekla nahrávačka Pavla Vincourová po výhře nad Slovenkami za hodinu a čtvrt.

Češky se nadřely jen v prvním setu

Zápas se Slovenkami měl dramatický jen první set, v kterém Češky sice vedly, ale za stavu 24:22 ho neukončily a nakonec se jim to povedlo až poměrem 29:27. "První set byl nervózní z obou stran a rozhodly maličkosti," Vincourová.

Ve druhém setu české volejbalistky tradičně za největšího bodového přispění Havelkové dominovaly a i ve třetím měly vývoj pod kontrolou, i když v jedné chvíli ztratily pětibodové vedení, jelikož Slovenky obětavě bojovaly. "Jsme mladý tým, který na sobě musí hodně pracovat. Je to o přihrávce a o tom, jak nám to sedne," řekla Vincourová.

České volejbalistky tak dodrží tradici, že od roku 1978 vždy po účastí na mistrovství světa na dalším světovém turnaji chybějí.

Otázkou jde, zda u týmu zůstane Parisi, kterému skončila smlouva k 31. prosinci 2013, ale ještě se s ním vedení volebalového svazu domluvilo na kvalifikaci. "Teprve po tomto turnaji přijde na řadu diskuze o tom, zda povede reprezentaci i nadále," uvedl svaz v říjnové tiskové zprávě.

Kvalifikace mistrovství světa volejbalistek, skupina M v Samokovu (Bulharsko):

Česká republika - Slovensko 3:0 (27, 12, 21)
Rozhodčí: Timermanis (Lot.), Ovuka (Bos.). Čas: 75 min. Diváci: 200.
Sestava ČR: Vincourová, Havlíčková, Bednářová, Vanžurová, Pastulová, Sajdová, libero Dostálová - Kvapilová, Hodanová.

Bulharsko - Bělorusko 3:1 (11, -32, 9, 23)

Konečná tabulka:
1. Bulharsko 3 3 0 9:2 9
2. Česká republika 3 2 1 6:3 6
3. Slovensko 3 1 2 4:7 3
4. Bělorusko 3 0 3 2:9 0

Postupující týmy z Evropy:
Itálie (pořadatel), Rusko, Německo (finalisté ME), Turecko, Ázerbájdžán, Belgie, Chorvatsko, Bulharsko (z prvních míst v kvalifikačních skupinách), Srbsko, Nizozemsko (nejlepší týmy z druhých míst).