„Zkusím to zvládat v útoku tak, jak v hokeji," usmívá se šestadvacetiletý forvard, který si zahraje ve výběru vlastní Nadace Jakuba Voráčka, kterou loni založil se sestrou Petrou Klausovou.

Berete jedině vítězství na turnaji?

Samozřejmě chceme vyhrát. Doufám, že bude lidi celý den bavit, protože někdy exhibicím chybí zábavnější náplň. V mém výběru ale budou i fotbalisté jako Tomáš Ujfaluši nebo Petr Švancara, takže ti fotbal umějí. Pro děti je připravený i sportovní pětiboj. Nudit se nikdo nebude.

Už jste rozděloval ve vašem výběru posty?

Ještě ne, ale gólman bude asi Radek Smoleňák. Chodí vždycky do brány, protože v útoku je dřevěný. Já asi půjdu do útoku, kde se nejmíň běhá. (směje se) V týmu jsem chtěl mít kamarády, s kterými držím partu dlouhou dobu. S některými kluky z osmnáctky (v roce 2006 zisk bronzu na šampionátu ve Švédsku - pozn. red.), jsem se neviděl deset let. Těším se.

Minulý rok jste se představil v Brně za Lužánkami při rozlučce Petra Švancary. Hrajete fotbal v létě pravidelně?

Když můžu, jdu rád na fotbal. Hrál jsem hlavně na charitativních akcích s kluky z Kladna. Za Lužánky přišlo přes dvacet tisíc lidí a šlo o neskutečný zážitek před tolika diváky. Teď doufám, že ve Velkých Pavlovicích pobavíme lidi a podpoříme nadaci.

Brenna Cup
Exhibiční fotbalový turnaj, jehož výtěžek půjde na Nadaci Jakuba Voráčka, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou.

- Místo a čas: Areál TJ Slavoj Velké Pavlovice, sobota od 11.00 do 18.00.

- Týmy: Nadace Jakuba Voráčka (např. Ondřej Pavelec, Martin Havlát), Hokejová reprezentace do 18 let z roku 2006 (Michael Frolík, Michal Neuvirth), Kometa Brno (Leoš Čermák, Ondřej Němec), TJ Slavoj Velké Pavlovice

V charitativních akcích se angažujete i v zámoří?

Dělám to od doby, co jsem do Ameriky přišel. Ve Philadelphii ještě víc. Přítelkyně se věnuje charitativním akcím odjakživa. Třeba můžeme koupit v aréně skybox, kdy v měsíci na polovinu domácích zápasů přijdou nemocné děti. Pak se s nimi potkám. Je to věc, která mě baví.

Přispíváte tisíc dolarů pro nadaci za každý kanadský bod v NHL. Plánujete v tom pokračovat až do konce kariéry v zámoří?

Nejspíš to tak zůstane. Snad bude bodů víc a víc. (Voráček zaznamenal včetně play off 56 bodů - pozn. red.)

Jak hodnotíte uplynulou sezonu v NHL?

Nečekalo se, že s Philadelphií postoupíme do play off, takže jde o úspěch. Dotáhli jsme to v prvním kole play off s Washingtonem, který byl nejlepší tým základní části, do šestého zápasu. Příště chceme dál. Z osobního pohledu byl start špatný, prostředek výborný, konec špatný. Z osmdesáti duelů se mi povedlo asi pětapadesát.

Čím si vysvětlujete výpadek?

Uprostřed ročníku to bylo herně výborné, pak jsem si zranil nohu. Šlo o moje první velké zranění. Vynechal jsem tři týdny a devět zápasů. Pak jsem nemohl chytit tempo. To se stává.

Svazovala vás i lukrativní osmiletá smlouva, kterou jste minulý rok podepsal s Flyers?

Samozřejmě, když dáte tři tyčky ve čtyřech duelech a mužstvu se nedaří, tak lidé a novináři se o tom začnou bavit. Jsem rád, že jsem to pak hodil za hlavu.

Máte ve Philadelphii dobrou partu s brankářem Michalem Neuvirthem a bekem Radko Gudasem?

Je to pohoda. Kolují v kabině i české vtípky, žádná ponorka. (usmívá se)

Už jste začal s přípravou?

Sezona začíná o tři neděle dřív, takže už trénuju s kluky z Kladna. Aspoň jsem doma s rodinou a kamarády, což je super.

Příprava je posunutá kvůli zářijovému Světovému poháru. Co říkáte na prognózy, že národní tým bude outsider?

Jsme vždycky podceňovaní. Ani si nepamatuju, kdy naposledy jsme byli favorité na velkém turnaji. Musíme hrát jako mančaft. Když budeme padat po držce a dělat co máme, můžeme překvapit.

Už jste se hecovali i s kamarádem z útoku ve Philadelphii Claudem Girouxem, který proti vám nastoupí v základní skupině za Kanadu?

Ještě jsem se s ním nebavil, ale když proti sobě na ledě nastoupíme, jdeme do sebe vždy naplno a neznáme bratra. (culí se)