„Naštěstí máme volný den, takže se můžeme pořádně vyspat," usmál se černovlasý sympaťák, jenž Francii nasázel sedm gólů.

Napadlo by vás, že s olympijskými vítězi a mistry Evropy uhrajete senzační skóre 27:30?
Musíme se radovat z posunu, který jsme udělali za posledních 14 dnů, co jsme spolu. Proti Francii nám pomohl teamgeist, jak říkají Němci: týmový duch z nás byl cítit celý zápas. Nikdo se nesnažil urvat něco sám, byli jsme parta. V první půli jsme si nechali soupeře utéct, ale ve druhé jsme ukázali svoji sílu. Kdokoliv šel na plac, odehrál maximum možného.

Nevyděsilo vás temných osm minut v prvním poločase, kdy jste nedali gól?
Sešlo se tam víc faktorů: první zápas mistrovství světa, nervozita, mladý tým, atmosféra v hale… Dlouhá pasáž bez gólu nás může mrzet, ale je samozřejmě otázka, jak by se zápas vyvíjel, kdybychom ty branky dali. Nechme to být, i po porážce o tři góly jsme spokojení.

Nelze se nezeptat: myslíte, že kdyby vám nechyběl nemocný kapitán Jícha, bylo by ještě líp?
Když Filip hraje, je jedním z nejlepších házenkářů planety. Na to občas spoléhají mladší hráči, místo vlastního řešení odevzdají balon jemu: Filipe, zařiď to. Tentokrát tam ale tenhle alibismus nemohl být a museli jsme hrát týmově. Přesto: až se Filip vrátí, můžeme být ještě o iks procent silnější.

Věřil jste ke konci zápasu s Francií, že by z toho mohla být třeba remíza?
Věřil, jenže to nedopadlo. Ani nemá cenu spekulovat, co by se dělo, kdyby byl zápas delší. Na kdyby se nehraje, házená je o 60 minutách. Za tu dobu jsme zvítězit nedokázali, ale odehráli jsme super zápas. Snad takhle budeme pokračovat, čekají nás další důležité mače.

Říkáte to skoro s nadšením.
Víte, poslední dobou se cítím hodně dobře. Když jdu do zápasu, říkám si: Pojď a ukaž svoje maximum! Góly jsou jen bonus a logické vyústění: když se daří týmu, daří se i jednotlivci. Proti Francii se to povedlo, odcházeli jsme s hlavou nahoře a hrdí na to, co jsme nechali na palubovce.

V čem byl největší pokrok ve srovnání s dvěma prohranými generálkami v Německu?
Největší změna byla v hlavách. Dali jsme se dohromady a na hřišti dodržovali to, co jsme měli. Druhá půle byla skvělá, ne? Francie nám mohla srazit sebevědomí, místo toho nám ho může zvednout. Musíme dál makat a i v neděli proti Švédsku zahrát svoje maximum.

Jsou Švédové na stejné úrovni jako Francie?
Ještě jsem je neviděl hrát, ale i tenhle tým má světovou třídu, takže podobnost s Francií tam je. Pro mě je Švédsko spolufavorit turnaje.

MARTIN MLS