Historický triumf teď plánuje pořádně oslavit, nejmladšího člena Dostála, který životní víkend podtrhl zlatem z individuálního závodu na 1000 metrů, ještě čeká akademické mistrovství světa.

"Je to super. Nevím, jestli se to dá srovnat s bronzovou medailí v Londýně, tam to byla ohromná akce - olympiáda. Je pravda, že jsme na zlato z MS čekali tři roky v téhle sestavě. Byli jsme bronzoví, loni stříbrní a letos to vyšlo. Je to naplnění našeho dlouhodobého sportovního cíle," řekl dnes novinářům krátce po příletu do Prahy nejstarší z posádky Štěrba.

"Je to sen každého sportovce vyhrát v tom svém sportu MS. Senzačně jsme si to užili, ty chvíle po tom dojetí a oslavu. Prostě paráda," uvedl Trefil. Už od bronzu na olympiádě v Londýně řídí oslavy. "Je v tom prověřený a nezklamal," smál se Štěrba. Společně s kolegy oslavovali po závodě až do ranních hodin. "Šli jsme spát asi v pět," řekl Trefil.

Češi se bavili na párty po závodě, hlavní část oslav je ale teprve čeká. "Měli jsme banket přímo na závodišti s občerstvením, pivem. Nicméně pivo bylo dost teplé, ne moc dobré oproti českému. Takže pár piv padlo, ale nic velkého. To až tady," podotkl král šampionátu v Moskvě Dostál.

Oslava bude o to větší, že další člen posádky Havel měl v den úspěchu 23. narozeniny. "Dnes večer v hospodě U Buldoka se všemi našimi kamarády, kteří na MS nemohli být, oslavíme jak narozeniny, tak vítězství. Tam máme pravidelné posezonní akce, tak to všechno zapijeme," plánoval Havel.

Každý nám gratuloval

České posádce prý pomohlo k titulu i to, že k sobě jednotliví členové dokonale našli cestu. "Je to kolektiv čtyř lidí a i tím, že jsme každý charakterově trošku jiný, to chvilku trvalo, než jsme si sedli. Letos nás to bavilo o to víc, že jsme k sobě nějak našli líp cestu. Možná i to pomohlo, že jsme uspěli až na ten nejvyšší stupínek," přemítal Štěrba.

Češi historickým triumfem získali ještě větší respekt soupeřů.

"Byli jsme na after párty se všemi sportovci a každý si s námi plácal a gratuloval. I lidé, u kterých jsme pomalu nevěděli, kdo to je," smál se Trefil. "Soupeři určitě už delší dobu vnímají, že je těžké nás porazit. To je pro nás samozřejmě dobře, na druhou stranu je to závazek do dalších závodů," dodal Štěrba.

Posádka dosáhla na první české zlato na MS z čtyřkajaku a překonat to může už jen zlato z olympiády v roce 2016. Vodáci ale mírní optimismus. "Prvním krokem je vůbec se na tu olympiádu dostat," upozornil Štěrba. "Je to takový sen, ale olympiáda je jiný závod, protože všichni se připravují hlavně na ni," dodal Dostál.

Zlatý čtyřkajak se po dovolené začne připravovat na další sezonu od října, Dostála ale ještě čeká akademické mistrovství světa. "Teď den po závodě zatím do dalšího závodu ještě moc nemám chuť, ale pak se mi zase do závodu bude hodně chtít," dodal.