Je dobré si uvědomit, že příjmy rozpočtu EU pocházejí z různých zdrojů, tudíž je netvoří pouze příspěvky jednotlivých členských států, ale také dovozní cla na výrobky dovážené ze států za hranicemi EU a taktéž procento z daně přidané hodnoty získané ve všech členských státech. Takto vybrané finanční prostředky jsou vynakládány na nejrůznější činnosti Unie, mezi něž patří např. zvyšování životní úrovně lidí žijících v chudších regionech, podpora rozvojových zemí, poskytování potravin oblastem ohroženým válečnými konflikty, až po poskytování finančních prostředků nevládním organizacím ( např. Amnesty International, bojující za lidská práva). Velká část finančních prostředků putuje také na rozvoj venkova, ochranu životního prostředí a vzdělávání.

Typový projekt

Díky dotacím EU proběhlo několik úspěšných projektů i v našem městě Bučovice. Jen připomenu, že v letech 2006 - 2010 bylo do rozpočtu města získáno téměř 140 mil. Kč z evropských dotací !!! Tyto dotace byly využity např. na projekty kanalizace v sídlišti Polní a ulice Sokolovské, zateplení objektu Střediska zdravotních a sociálních služeb v Bučovicích, rekonstrukce obvodového pláště Základní školy 711 a 710, zateplení objektu MŠ Sovětská 931 v Bučovicích, kanalizaci m.č. Marefy a Černčín, zateplení bytových domů U škol, vybudování vodní nádrže s biocentrem Vícemilice, realizace energetických úspor ve veřejných budovách v majetku města Bučovice, konkrétně v MŠ Fučíkova 10, a dále byly tyto finanční prostředky použity na typový projekt - CzechPOINT.

Podíváme-li se do okolních obcí, musíme s radostí konstatovat, že i zde najdeme projekty dotované z fondu EU. Patří sem například rekonstrukce Základní školy v Dražovicích, která byla provedena v roce 2008,město Slavkov u Brna získalo dotaci od EU na zkvalitnění sociálně - právní ochrany dětí ( projekt Standardizace sociálně - právních služeb ORP Slavkov u Brna ), byly provedeny stavební úpravy předzámčí zámku - Napoleonská expozice, upravila se přístupová komunikace a parkoviště k Zámku Slavkov - Austerlitz, zrealizoval se systém nakládání s bioodpady a kompostárna pro město Slavkov u Brna , dále proběhla revitalizace polikliniky ve Slavkově u Brna, zateplení tělocvičny ZŠ Tyršova, typový projekt CzechPOINT a mnoho dalších. V Hodějicích je ZŠ zapojena do projektu EU - Peníze školám, kde získané finanční prostředky budou použity ke zkvalitnění výuky v oblasti ICT, jazyků, čtenářské a informační gramotnosti, přírodních a společenských věd. V Letonicích se díky dotacím EU mohli zaměřit na projekt Realizace úspor energie na Obecním domě Letonice, MŠ a ZŠ Letonice, část Tělocvična a v neposlední řadě i typový projekt CzechPOINT. V Nesovicích proběhla díky dotace z EU modernizace železniční sítě, také byl dotován typový projekt CzechPOINT a obnova kanalizace.

Výpis z Rejstříku trestů

Můžeme se také zamyslet nad tím, co všechno nám tyto projekty přinášejí. Snad všichni mi dáte za pravdu, že obrovským přínosem je pro veřejnost Czech POINT, tedy Český Podací Informační Národní Terminál, díky němuž mohou občané vyřídit své záležitosti prostřednictvím jednoho místa ,aniž by museli obíhat k vyřízení svých záležitostí několik úřadů. Na těchto kontaktních místech si mohou úředně ověřit dokumenty a listiny, pořídit si výpis z Rejstříku trestů, získat výpis z bodového hodnocení řidiče a pod. Díky vybudování kanalizací šetříme životní prostředí, zvláště pak spodní vody. Zateplení budov přináší úsporu při vytápění, kdy se snižují náklady na topivo a tím se snižuje množství polétavého popílku v ovzduší.

Veškeré projekty, které jsem popsala výše a spousta dalších, které probíhají nebo ty, co se teprve připravují, nám přináší ulehčení běžného života, šetří náklady na energie, zlepšují životní prostředí, podporují kulturu a dělají z nás lepšího člověka. Proto nebuďme lhostejní ke svému městu a važme si toho, čím nás obohacuje .

Anna Netopilová
Gymnázium a OA Bučovice
Bučovice 
Jihomoravský kraj
Téma: EU kolem nás