Díky ní se v mém okolí povedla realizovat spousta staveb, projektů a mnoho dalších věcí určených ke zlepšení kvality života a pohodlí mých spoluobčanů. Unie nám poskytuje větší pocit svobody, zajišťuje v okolí mého bydliště více pracovních příležitostí a dotacemi pomáhá například i k ochraně životního prostředí.

Prestiž

Podporuje také vědecký a technický pokrok, například finančně pomáhá s výstavbou datového centra Rondel, které se nachází ve stejnojmenné městské části a po datacentru v Písku je jediné další svého druhu v naší republice. To dle mého názoru přinese mému okolí jistou prestiž v podobě všeobecného zájmu a možné pracovní pozice.

Zásah EU můžeme vidět i při finanční výpomoci s demolicí Sektorového centra, což byl megalomanský projekt, který dlouhodobě hyzdil mé rodné město. Podle plánů se mělo jednat o víceúčelový areál, který však nikdy nebyl dostavěn a kvůli tomu, že město nebylo schopno náklady na likvidaci pokrýt z vlastních zdrojů, bylo zažádáno o výpomoc, která tento problém pomohla vyřešit a přestala Severní Terasu, potažmo město Ústí nad Labem uvrhat do negativního světla.

Později EU pomohla i s výstavbou moderního víceúčelového sportoviště, o které je mezi obyvateli jak Severní Terasy, tak i jiných městských částí velký zájem. Minimálně mnohem větší než o zchátralou, bezdomovci a drogově závislými hojně obývanou ruinu, která zde stála předtím.

Velká betonová plocha

Bez podpory Evropské Unie by se zřejmě také nezačalo s obnovou a podporou výsadby městské zeleně, minimálně ne v takovém rozsahu, a město by se dále měnilo v jednu velkou betonovou plochu, na což si i v dnešní době stále nějací občané stěžují. Obrovským přínosem byla a stále je rekonstrukce Městských sadů, která postupně klesající křivce úspěchu největšího parku v našem městě mezi veřejností dodala vzestupnou tendenci. Pomyslným velkým plusem je například přidání prvků, jako je přírodní posilovna, která láká k nějaké té tělesné aktivitě na čerstvém vzduchu nebo stranou umístěný malý amfiteátr, který je výborný jak na drobnější kulturní vystoupení, tak na prosté posezení s přáteli.

Městu pomohla i již dlouho potřebná podpora při opravě zdejšího Domu Kultury, a to hned ze dvou důvodů.: Město nemělo žádný jiný prostor, který by kapacitou a úrovní odpovídal touhám místních po kulturním vyžití a mohly se v něm konat různorodé akce. Druhý přínos je ten, že se do jedné z jeho zrekonstruovaných částí mohly přestěhovat děti z Domu dětí a mládeže, jehož do té doby stávající budova v ulici Winstona Churchilla byla v naprosto dezolátním stavu a doslova se rozpadala před očima. Nebýt této možnosti, Dům dětí by nejspíše zanikl a s ním by spousta dětí ztratila značné množství možností využití volného času a rozvoji svých talentů, které naštěstí zůstaly zachovány a v mnoha podobách stále proslavují jak naše krásné město, tak i jeho obyvatele i za hranicemi naší republiky.

Lanová dráha

K drobnému, avšak nezanedbatelnému posílení cestovního ruchu v mém okolí došlo s finanční pomocí na výstavbu lanové dráhy, která spojuje obchodní centrum Forum a jednu z Ústeckých dominant - zámeček Větruše, který je velice oblíbený, jak mezi turisty z Čech, tak i ze zahraničí. Za zmínku stojí, že zde při návštěvě města přenocoval i prezident Miloš Zeman, kterému se lanovka zalíbila, avšak nakonec se v ní nesvezl.

Na podpoře starších občanů se EU podílela finanční vzpruhou při výstavbě moderního Domova pro seniory, jenž je pro mnohé starší lidi, kteří z nějakého důvodu nemají, nemohou, nebo nechtějí bydlet ve vlastním bytě či domě, výborným řešením.

Dále je také znát její finanční účast na revitalizaci atria a celkové rekonstrukci a modernizaci jednacího sálu radnice a zároveň Magistrátu města Ústí nad Labem.
Co dodat na závěr? Myslím si, že Evropská Unie měla a má pro mé okolí značný význam a pomáhá s celkovým rozvojem města, jehož jsem obyvatelem.

Vilém Maruš
Gymnázium Ústí nad Labem 
Ústí nad Labem  
Ústecký kraj
Téma: EU kolem nás