A když o rozvoj Evropy, tak i drobné vísky na Vysočině v České republice – ve Stříteži. Tato moravská vesnice, která je mým domovem, leží asi kilometr jižně od nevelkého města Třebíč. Žije v ní přesně 525 obyvatel. Kdo by to byl řekl, že se dotace z EU dostanou až sem?

Tak například výsadba alejí v samotné obci a jejím okolí. Zde EU přispěla dotací 667 tisíc korun. Dalším přínosem je nákup lesní techniky. Jedná se například o křovinořez, přívěsný vozík, příkopové rameno, či kontejnery na bioodpad. Na tuto inovaci poskytla EU vesnici celých 685 tisíc korun. Dále jí vděčíme za rekonstrukci a kompletní zateplení zdejšího kulturního domu – komunitního centra Střítež. Bez příspěvku 867 tisíc korun by se náš, dříve rozpadající se, „kutlurák" nezrenovoval. A že je nyní krásný! Přispěná částka ve výši deseti milionů korun byla využita na infrastrukturu, místní rozhlas a okrasnou zeleň. Díky této podpoře má Střítež v některých svých částech lepší silnice a chodníky než samotné město Třebíč.

Nová kanalizace

Jako poslední a zároveň asi nejdůležitější akce – dotace EU na výstavbu kanalizace a ČOV v obci Střítež. Samotný proces začal již v roce 2014, stále probíhá a probíhat bude až do září roku 2015. Kolik vesnic se může pyšnit tím, že má vlastní čističku odpadních vod a „fungl novou" kanalizaci? My ano! A to opět jen a jen díky obrovské peněžní podpoře z fondů EU. Konkrétně se jedná o více než 31 milionů korun českých.

Sečteno a podtrženo. Čím pomohla EU mé vesnici a jejímu okolí? Jednoznačně napomáhá ke zlepšování a obnově prostředí, ve kterém žijeme. Ať už po stránce inovací, rekonstrukcí, výstavby důležitých objektů či na první pohled zbytečné výsadbě alejí a okrasné zeleně. Dělá náš domov krásnější a dává nám právo být na něj hrdí. Změnilo se něco díky podpoře EU? Samozřejmě. Za posledních 5 let se změnilo vše, o čem jsem se zde zmínila a mnoho dalšího. Co by bez ní zřejmě nevzniklo? Otázkou spíš je, co by bez této podpory vzniklo. Bez těchto financí by si Střítež tyto záležitosti rozhodně dovolit nemohla. Za poslední roky tato obec vděčí EU za neuvěřitelných 43 milionů korun. Co na to říci? Snad jen – děkujeme! A poděkování patří i střítežským zastupitelům, kteří dokázali zajistit čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie.

Lucie Hamžová
Gymnázium Třebíč
Stařeč 
Kraj Vysočina 
Téma: EU kolem nás