Člověk, který nikdy neviděl ceduli s vlajkou EU a nápisem: „ Evropský fond pro regionální rozvoj, Evropský zemědělský fond" nebo prosté: „Realizováno za spoluúčasti EU" v České republice prakticky neexistuje. Myslí to s námi EU dobře? Její ochota a pomoc je opravdová „ investice do naší budoucnosti" nebo jen politická propaganda?

V naší vesnici je „značek" EU hned několik: První: „ Pro rozvoj venkova." Dětské hřiště uprostřed naší vesnice není až tak velké, ale pro občasnou zábavu stačí. Prolízačky, skluzavky, houpačky, to vše zde najdeme. Pro unavené rodiče Evropská unie přidala ještě navíc pár laviček. Celý tento „ ráj pro děti" je osázen listnatými stromky. Bez Evropské unie by zde pořád byla jenom tráva a nic víc. Hřiště vtisklo naší vesnici novou tvář a dětem udělalo radost.

Druhá „značka" EU je na konci vesnice. Zaujmula své místo právem. Tentokrát naše „matička pomoc," která nemyslí pouze na města, osázela zpevněnou cestu sedmi lípami. Ty měly už při sázení asi tři metry, takže hned dokreslily přírodu za vesnicí, která je na pohled mnohem přívětivější.
Není tato ochota a pomoc celé ČR pouze zástěrkou, která má donutit lidi, aby si zamilovali EU? To už si rozmysleme sami.

Vojtěch Tomáš
Gymnázium Třebíč
Stařeč
Kraj Vysočina
Téma: EU kolem nás