Se spolužačkou jsme celý tento měsíc pracovaly v jedinečném divadle Groundligs Theatre. Toto divadlo, jako každé jiné, se zabývá hlavně tím, že se tam hrají různé hry. Mimo jiné divadlo pořádá i jeho prohlídky, protože má velmi dlouhou a bohatou historii a část stále původního vybavení. Naší pracovní náplní bylo hlavně vytváření plakátů a programů na nadcházející představení, roznášení letáků v divadelních kostýmech, vyhledávání kontaktů na dodavatele a různá pomoc (například úklid a příprava sálu na večerní představení).

Na této stáži jsem se naučila nejen pracovat v týmu a přizpůsobit se novému pracovnímu kolektivu, ale i samostatnost při plnění svých úkolů. Také jsem díky době strávené v práci poznala mentalitu Britů, hlavně jejich zdvořilost, a celkově zdejší kulturu. Co se týče jazykových schopností, osvojila jsem si hovorové výrazy a zvykla si na místní přízvuk, takže mu už celkem bez problému rozumím.

Ubytováni jsme byli v rodinách po dvou. Všichni byli celkem spokojeni a i naše rodina byla moc milá. Se spolužačkou jsme měly společný pokoj. Měly jsme tam zajištěnou polopenzi, přičemž večeře byla vždy teplá a k snídani jsme si mohly vzít, co jsme chtěly.

Výhled na celé město

První víkend jsme byli všichni společně se dvěma učiteli v Londýně, kde jsme viděli nejznámější pamětihodnosti tohoto města jako je: Big Ben, London Eye, Westminster Abbey, St. Paul's Cathedral, Traffalgar Square, Tower, Tower Bridge, Buckingham Palace a další. Zbytek víkendů a volného času jsme skoro všichni trávili právě v Portsmouthu, protože se nám toto město velice zalíbilo. Navštívili jsme zde dominantu města – Spinnaker Tower, ze které byl krásný výhled na celé město. Dále zajímavosti jako: zábavní park Clerance Pier s atrakcemi, Model Village (zmenšenina vesničky) a další. Večery jsme se spolužáky trávili nejčastěji na pláži. Samozřejmě jsme nevynechali ani nákupy.

Této stáži předcházely přípravné kurzy, které jsme měli každý čtvrtek po škole s panem učitelem Tausigem. Na těchto hodinách jsme se učili různé důležité fráze a slovíčka, která by se nám mohla hodit, cvičili poslechy a připravovali jsme se na všechno možné situace.
Jsem ráda, že jsem se této stáže mohla zúčastnit, jelikož jsem tu získala spoustu nových zkušeností, zážitků a zlepšila se v anglickém jazyce.

Kateřina Vjatráková
Obchodní akademie, Hotelová škola Turnov
Lomnice nad Popelkou
Liberecký kraj
Téma: EU kolem nás