Po příletu do Británie jsem se vydal do jedné menší farmy v blízkosti Warwicku, který je nedaleko známějšího Birminghamu. Farma se jmenovala Galileo Farm on the Hill. Byl jsem zde na dobu tří týdnů, což je kratší doba, ale i tak se člověk mnoho naučí. Já jsem se zde naučil vyrábět párky/klobásy a následně je prodávat na tržišti, nebo také stavění ohrad (s elektrickým ohradníkem) a jejich následné zapojení a zprovoznění. Farma, na které jsem byl přítomen, je jedna z těch farem, která chová a produkuje organicky nezávadné maso a živočišné produkty (vlna), což je bez jakéhokoliv použití uměle vytvořených látek např. pesticidů, sedativ, antibiotik a podobných látek.
Téměř veškerá má práce se týkala zvířat, a to jak živých, tak i mrtvých. Každé ráno jsem musel obstarat celé hospodářství, neboli přinést veškerému zvířectvu (prasata, ovce, slepice, husy a krocani/krůty) čistou vodu a krmivo (granulovaný šrot-organický). Každou středu a čtvrtek jsem pomáhal při zpracovávání masa na klobásy/párky, „puding" a různorodé masné výrobky. Několikrát jsem pomohl s odběrem vzorků půdy a vody ze studně, které se provádí jednou za měsíc a kontroluje se tak, zda neprosakují spodní vodou hnojiva z okolních farem a neobjevují se v ní těžké kovy a jakékoliv další chemikálie/jedy. Každou sobotu se konal v Londýně farmářský trh, kde jsem prodával a diskutoval s klienty o tom, co si myslí o organických potravinách a co o nich vlastně vědí. Díky tomu jsem se zde velice zlepšil v porozumění mluvené angličtiny i přes všelijaká nářečí (Ruské, Polské, Italské, atd.)
Vlastní karavan
Jednou jsem si během volného času na tržišti, šel prohlédnout přírodní muzeum a cestou si vyfotil několik známých budov. Několik dní pobyla v Anglii i naše učitelka, která organizovala výlety a pomáhala v případě potřeby. Já se ani jedné bohužel nezúčastnil, jelikož mé umístění mi nedovolovalo dojíždět za ostatními. Ve svém volném čase, kterého bylo opravdu málo, jelikož jsem pracoval od devíti ráno do osmi/devíti večer (tři hodiny zabralo nakrmit a napojit zvířata), jsem se snažil popovídat si s hostitelskou rodinou a praktikujícími studenty z blízké warwické koleje (agrikultura). V grantu Erasmus+ bylo zahrnuto jak ubytování a stravování, tak i pojištění spolu s cestováním a MHD. Na farmě jsem byl ubytován ve svém vlastním karavanu, ve kterém byl sporák, lednička, pár skříněk s poličkami, rozkládací postel, chemický záchod a sprcha. Na jídlo jsem chodíval do domu hostitelské rodiny.
Jedl jsem zde pouze obědy a večeře, snídani jsem si dělal sám v karavanu. Nejprve jsem si musel zvyknout na to, jak se zde doma nepřezouvají a také na jejich stravování. V Čechách je hlavním jídlem dne oběd (je největší/nejsytější) a večeře se snídaní jsou lehčí. Zatímco v Británii je tomu přesně naopak, snídaně spolu s večeří jsou sytější a oběd je lehčí. Večeře je zde hlavním jídlem dne. Stáž/praxe se velmi vydařila a jsem velice rád, že jsem se jí mohl zúčastnit.
Martin Jindříšek
Střední umělecko průmyslová škola sklářská, Železný Brod
Benešov u Semil
Liberecký kraj
Téma: EU kolem nás