Navrhované opatření spočívalo v zateplení obvodových stěn, výměně otvorových výplní a zateplení střech a stropů. Uskutečnění tohoto projektu dochází ke snížení emisí CO2 o cca 118t/rok a k úspoře energie cca 1 185 Gj/rok. EU zaplatila 85% z ceny projektu.

Jako druhý projekt byl taktéž na Základní škole v Loučovicích. Tentokrát opatření spočívalo v instalaci dvou kondenzačních plynových kotlů a v rekonstrukci otopné soustavy. Tímto projektem dochází ke snížení emisí Eps do ovzduší o cca 38t/rok. EU zaplatila opět 85% z ceny projektu.

Zateplení budov

Třetí projekt byl v roce 2013 za 6 616 396 Kč což činní 85% ceny celého projektu. Předmětem podpory byla realizace úspor energie v objektu obecního úřadu a základní školy praktické. Navrhované opatření spořívalo v zateplení objektu, výměně výplní otvorů a dále v instalaci kondenzačního plynového kotle v rekonstrukci otopné soustavy. Realizací tohoto projektu dochází ke snížení emisí Eps do ovzduší o cca 85t/rok.

Stejný projekt byl realizován v letech 2014-2015 v objektu kulturního domu v obci Loučovice. Realizací tohoto projektu dochází ke snížení emisí CO2 do ovzduší o cca 68,118t/rok. EU darovala na tento projekt 5 482 644 Kč což je 60% z celé ceny projektu.

Díky těmto projektům bylo dohromady sníženo o 309,118 tun emisí za rok, což je pro některé až nepředstavitelné množství. Evropská unie nám vlastně umožnila, aby se nám lepe žilo a dýchalo. Samozřejmě se kvůli přestavbám těchto věcí udělaly i nové fasády, které vypadají moc pěkně a určitě lépe než předtím. Děti chodí radši do nové a hezčí školy a kulturní dům pořádá více společenských událostí, na které lidé chodí radši než dříve. Tímto ne jenom já, ale věřím, že i většina občanů v Loučovicích děkují za zrealizování těchto projektů.

Tereza Pařilková
Střední ödborná škola zdravotnická Český Krumlov 
Český Krumlov 
Jihočeský kraj 
Téma: EU kolem nás