Řekněme si to upřímně. Nic jako nezištná pomoc a spolupráce mezi lidmi fungovat nemůže a nebude. Prostě proto, že lidem půjde vždycky nejvíce o ně samé. To ovšem neznamená, že bychom se o to neměli pokoušet. Zvlášť při současné situaci ve světě, s hrozbami, které přicházejí ze všech stran, ať už tlak Ruska na znovu získání bývalých území, nebo teroristické výpady islamistů z Islámského státu, potažmo stále větší ekonomický vliv Číny, je více než kdy jindy důležité nestát sami. To ovšem neznamená jen pomoc brát, ale také ji nabízet. A tady znovu narážíme na lidskou sobeckost. Protože kdo by si dobrovolně utrhl od úst, jen aby se někdo jiný měl lépe?

Azyl pro syrské uprchlíky je dnes tím nejžhavějším a neožehavějším tématem. Zeptáte-li se kohokoli na ulici, zda je pro nebo proti, odpověď v podstatě znáte dříve, než ji neznámý vysloví. „Ne. Proč taky? Vždyť oni pro nás taky nic nedělají." Na druhou stranu, co jsme my kdy udělali pro Spojené státy? Nic. A přesto spoléháme na jejich pomoc, podporu, ochranu. „Ale to se přeci vůbec nedá srovnávat" namítne neznámý. Ale ano, dá.

Můj neznámý nezastupuje jednu osobu, zastupuje celé lidstvo. Lidstvo, které se nepoučilo ze své minulosti, které stále hrabe jen pro sebe a nekouká do budoucnosti. Problémem je, že trest nepřijde teď, ani za 5-10 let, takže to můžeme s klidným spánkem odložit. Ale on přijde, za 20-30 let, a zničí vše, co jsme si pro sebe tak pracně nashromáždili. Proto je Evropská unie tak důležitým prvkem, který se, i přes častou nevoli jednotlivých členů EU, snaží nadřadit lepší budoucnost nás všech nad sobecké zájmy jednotlivců.

Lilien Baizová
Gymnázium Jaroslava Vrchlického
Klatovy 
Plzeňský kraj
Téma: EU v budoucnosti