Mobilní bar s kávovarem stojí v čekárně ústeckého autobusáku. Káva, kterou Tomáš prodává, je káva s příběhem. O tom, že i lidé se zdravotním znevýhodněním mohou najít uplatnění na trhu práce a nabídnout ostatním něco smysluplného. Tomáše Putnara obsluha kávovaru baví. „Na nádraží jsem už druhý měsíc, kšefty jdou jak kdy, někdy přijde jeden člověk, někdy třeba dvanáct," svěřil se zaměstnanec KafeBaru, který měl se svým hendikepem problém si práci najít. „Káva lidem chutná, nejraději si dávají latéčko," dodává mladý muž.

Kafebar nabízí kávu s příběhem.Zdroj: Deník/Dana PokornáKAFEBAR MÁ ZA SEBOU KŘEST


Zřizovatelem KafeBaru je nezisková organizace Rytmus Východní Čechy, která jej včera slavnostně pokřtila. Pracovníci neziskovky neskrývali, že se projekt na začátku setkal s řadou překážek, ale nakonec se jej podařilo přivést do zdárného konce. „Jde o projekt úspěšný na burze filantropie, který byl napsán přímo na pana Tomáše. Chtěl takovou práci, aby byl mezi lidmi," uvedla Klára Svobodová z Rytmu Východní Čechy. 
 

Burzy filantropie pomáhají neziskovkám v Pardubickém kraji financovat jejich veřejně prospěšné projekty. Pokud se zalíbí, podnikatelé a zástupci veřejné správy na ně přispějí. Projekt KafeBaru nakonec našel zázemí v prostorách autobusového nádraží. „Protože podobné akce podporujeme, rádi jsme Rytmu Východní Čechy umožnili, aby KafeBar otevřel tady na nádraží s tím, že po celou dobu neplatí nájem, pouze spotřebované energie," dodala mluvčí ICOM transport Marcela Průchová.

Kafebar nabízí kávu s příběhem.Zdroj: Deník/Dana Pokorná

PŘÍKLAD 
HODNÝ 
NÁSLEDOVÁNÍ

Podle krajského radního Pavla Šotoly, který přijel do Ústí nad Orlicí KafeBaru popřát hodně zdaru, je krásným příkladem, jak mohou vznikat pracovní místa, díky nimž najdou uplatnění i lidé se zdravotním hendikepem. „Projekt mi přijde o to cennější, že se na jeho realizaci přímo podíleli jak firmy a podnikatelé, tak i veřejná správa, dali prostředky a síly dohromady, aby taková záležitost mohla vzniknout na nádraží v Ústí nad Orlicí," podotkl při křtu KafeBaru Pavel Šotola.