Podle oslovených provozovatelů restaurací na Chrudimsku se zájem hostí slavit Silvestra na „neutrální" půdě nějakého hostince postupně zvyšuje. Největší propad zájmu o společné oslavy byl rok 2010. Letos se naopak očekává přesný opak, a tak restauratéři nelenili a na 31. prosince vysmýčili sály a připravili speciální menu pro čekání na Nový rok.

Mlsný jazyk

Například ve slatiňanské Krčmě Krále Artuše si pro hosty připravili čtyřchodové menu a gurmáni si budou pomoci pochutnat třeba na uzené terině z vepřového kolena, kachních prsíčkách nebo dušených líčkách po burgundsku s bramborovým pyré s wasabi. Když hodiny odbijí dvanáctou, návštěvníky čeká novoroční přípitek a malý ohňostroj.

„Připravili jsme také popůlnoční česnečku, aby nám hosté vydrželi o trochu déle," poznamenává s úsměvem majitel krčmy Jaroslav Čihák. Bohužel, všechna volná místa v tomto slatiňanském podniku jsou již obsazená.

Naopak v bítovanském Penzionu a restauraci U Nováků je stále ještě několik míst volných. Pořadatelé připravili veliký sál, kde bude po celý večer raut a pití za zvýhodněné ceny. Půlnoc však nebude v Bítovanech připomínat dělostřeleckou přestřelku jako na polích u Verdunu. Pořadatelé totiž neplánují žádný oficiální ohňostroj, ale místo toho pořídili stovku papírových lampionů, na něž hosté napíšou svá přání a poté je společně vypustí k nebi.

Méně dělobuchů

„Ohňostroj je poměrně nákladný a pětiminutová produkce by stála desetitisíce korun. Na lampion si každý napíše své přání, nebude po nich takový nepořádek a psi to také ocení. Máme už zkušenosti, že si hosté s sebou nosí i vlastní pyrotechniku," poznamenává jednatel restaurace U Nováků Tomáš Pavlík.

V Restauraci Zámek Choltice se uspokojí tancechtiví hosté i majitelé mlsných jazýčků. V tanečním sále v prvním patře budou znít rytmy československé diskotéky a v restauraci se bude podávat klasické menu z farmářských surovin ze Železných hor.

„Klasikou bude čočka pro štěstí, zvěřinový guláš z lukavického daňka a půlnoční ovar. Od jedenácti se otevře na nádvoří zámku bar s teplými nápoji a o půlnoci začne velký ohňostroj, na nějž se kromě hostů chodí podívat i obyvatelé Choltic a okolních vesnic," dodává restauratér Josef Raba.

Lukáš Vaníček