Scénář zůstal nezměněn. V orlickoústeckém finále se představilo 6 projektů a všechny si získaly přízeň 11 zapojených donátorů. Nadto ale donátoři podpořili i další projekty, které se do soutěže přihlásily. „Orlickoústecká burza se každý rok posouvá dále a vždy přinese něco nového, například letos na ní bylo více zástupců obecních samospráv. Chci poděkovat neziskovkám za jejich projekty. Dík patří i donátorům, je vidět, že když se dají správní lidé dohromady, můžou se dít velké věci," shrnul filantropické setkání radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

TŘIKRÁT DO ŽAMBERKA

Jedním z podpořených projektů bylo vybudování nového výtahu v Muzeu starých strojů v Žamberku, podpořena byla i CEMA Žamberk, která naučí klienty svého Domu na půl cesty správně hospodařit s finančními prostředky, pěstovat si vlastní plodiny a efektivně a zdravě vařit. A do třetice Žamberk: díky projektu Sdružení Neratov najde v žamberské chráněné dílně zaměstnání třináct handicapovaných osob.  

Podpořen byl i Lesní klub v Letohradu se svými muzikoterapeutickými kurzy pro děti i rodiny, Rodinné integrační centrum v Lanškrouně ve vybavení herny pro děti s hendikepem a dar dostala i Oblastní charita Ústí nad Orlicí s projektem zateplení půdních prostor své budovy.

Celková dosavadní suma darů na burzách filantropie se vyšplhala na 5 967 500 korun, poslední letošní burza se uskuteční 12. září v Litomyšli.

(tz, zr)