Zakázat počítač nic neřeší, podle psychologů je lepší nabídnout dětem jiné aktivity. Na Orlickoústecku lze děti vytáhnout na unikátní vyhlídkovou věž do Dolní Moravy, zábavného parku v Přívratu nebo s radostí zabloudit v labyrintu v Brandýse nad Orlicí.

Mají rodiče vůbec šanci dítě odtrhnout od světa počítačových her, tabletů, youtuberů a xboxů? Podle dětského psychologa Václava Mertina ano. Ale asi už nestačí potomka vybavit merunou a poslat na hřiště za domem. „Odpověď hledejme u rodičů, jejichž děti sportují, chodí do přírody, mají koníčka," řekl v rozhovoru pro Deník. Podle psychologa zákazy nejsou řešením, místo nežádoucí aktivity bychom dětem měli nabídnout jinou, vhodnější.

My jsme vybrali z toho nejlepšího, co se dá s dětmi na Orlickoústecku podniknout.

DOLNÍ MORAVA

Osvědčeným tipem je rekreační areál v Dolní Moravě a jeho největší tahák: Stezka v oblacích. Unikátní vyhlídková stavba je vysoká pětapadesát metrů. Zatímco rodiče se pokochají nádhernými výhledy na okolní krajinu a pohoří, dětem přijdou vhod zdejší adrenalinové atrakce. Třeba „rukáv", hustá síť, kterou prolezou z jednoho patra lávky do druhého. A nahoře je čeká paráda největší, sto metrů dlouhý tobogán s okýnky a klopenými zatáčkami, díky kterému jsou dole natošup. V Dolní Moravě se toho dá podniknout mnohem víc, třeba se cachtat v Mamutíkově vodním parku, otestovat svoji fyzickou zdatnost na lanech nebo obří houpačce v adrenalinovém parku, případně si užít odvazové jízdy na bobové dráze.

PŘÍVRAT

Po počítačových hrách by se nemělo stýskat ani těm dětem, které vezmou rodiče do Pinguin parku v Přívratu. Vyřádí se tu na klouzačkách, bungee trampolínách, otestovat mohou opičí dráhu, lanovku nebo šlapací káry. Adrenalinovou zábavu a sportovní zážitek slibují i sjezdové káry a koloběžky. Zatím je přívratský park otevřen jen o víkendu, o prázdninách přibudou středy a skupiny se mohou objednat i v jiné dny v týdnu.

BRANDÝS NAD ORLICÍ

Labyrint v Brandýse nad Orlicí.Ano, i bloudění může být zábava. Ztratit se a zase najít ve spletité síti cestiček mezi stěnami vzrostlého habru, takovým lákadlem je přírodní bludiště v Brandýse nad Orlicí. Kdo narazí uprostřed labyrintu, čtverci o rozměrech 35 krát 35 metrů, na točité kamenné schody, ví, že je u cíle. A teď ještě najít cestu ven…

Návštěvnická sezona začala v Brandýse se začátkem května a skončí posledním víkendem v září. Do prázdnin bude bludiště otevřeno o víkendech, v hlavní turistické sezoně pak každý den. Průměrná délka „bloudění" se podle provozovatele pohybuje kolem 20 minut. Už se tu však stalo, že zbloudilé zachraňoval zdejší personál.