Jsou děti na svítkovské základní škole zneužívány k propagaci politického hnutí starosty tamního městského obvodu Petra Králíčka?

Tuto otázku si zřejmě pokládají někteří rodiče. Děti se účastní akcí, na kterých dostávají trička či propagační materiály zviditelňující politickou stranu samotného starosty či přímo jeho osobně.

„Je to lež, na tričkách nebylo použito certifikované logo strany Pardubice pro lidi (PPL)," prohlásil pro Deník Petr Králíček.

Na tričkách ve stejném odstínu zelené, jakou strana PPL používá, je ale na levé přední straně vyvedeno grafické logo starostovy strany, z něhož je pouze vynechán její název.

Zviditelňování strany PPL a samotného starosty vadí některým rodičům natolik, že se obrátili i na Českou školní inspekci.

Důvodem stížnosti mělo být zejména to, že svítkovská škola umožnila starostovi před krajskými volbami uspořádat na školní zahradě předvolební akci. V dubnu se žáci podíleli na výsadbě lip ke Dni Země, které následně byly označeny logem PPL a v červnu se zase konaly Sportovní hry v šestém městském obvodě. Ty měly být připomínkou blížící se olympiády a programu olympijského parku.

„V případě výsadby stromů inspekce stížnost zhodnotila jako nedůvodnou. Trička rozdávaná na sportovní akci budeme ještě prověřovat," sdělil Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

Petr Králíček tvrdí, že sportovní hry pořádal on osobně. To ale odporuje dokumentu, který lze nalézt na stránkách pardubického magistrátu, kde je jako pořadatel uveden obvod.

„Tyto stížnosti vznikly kvůli udavačským praktikám jednoho politického hnutí založeného v roce 2011. Já mohu říct, že budu dál pořádat podobné sportovní akce, protože ty zážitky už dětem nikdo nevezme," řekl starosta Králíček 
v narážce na hnutí ANO, se kterým má již nějaký čas rozpory.

Škola spolupracuje s Městským obvodem VI - Svítkov dlouhodobě a jsou nám předkládány akce, na kterých spolupracujem. Vždy z mé strany byla jednání vedena v dobré víře, že se jedná o spolupráci na této úrovni. Nikdy nebylo naznačeno, že pan starosta jedná jménem politické strany.
Pokud pan starosta některých akcí zneužívá, děje se tak za mými zády a bez mého vědomí, takže nemohu tuto skutečnost nijak ovlivnit. Propagační materiály, které jsou na akcích prezentovány, jsou vždy prezentovány za Městský obvod Pardubice VI. Na víkendové akce škola poskytuje prostory veřejného hřiště ve spolupráci s městským obvodem.
Záleží mi na dobré spolupráci školy s městským obvodem a důrazně se distancuji od zpolitizování akcí školy. Jen podotýkám, že nejsem členkou žádné politické sttrany či hnutí.
S tímto postojem jsem informovala vedoucí školského odboru Ivanu Liedermanovou a náměstka pardubického primátora Jakuba Rychteckého.
Monika Dobruská, ředitelka ZŠ Pardubice - Svítkov