Tradiční festival ovocných destilátů vypukl v sobotu úderem desáté hodiny. Starosta obce Josef Chadima všechny přítomné, kterých se na návsi sešlo opravdu požehnaně, přivítal. Pak už přišlo na řadu veselí. Nejprve všichni dostali po šťopičce voňavé a hřejivé pálenky. Mohli si také zatancovat v doprovodu dechovky. To, nač se všichni těšili, se odehrálo v místní pálenici. Zájemci totiž mohli nahlédnout pod pokličku mistrům páleničářům, ale také ochutnat, co pod jejich rukama ze zařízení vyteklo.

Hrušky nebo trnky?

Podruhé přijel na košt Martin Pavlíček ze Svitav. „Dal jsem si hruškovici a slivovici. Slivovice krásně voní. I když je hruška vzácnější, jsem zastánce klasiky," uvedl muž. Jak podle něho správně chutná pálenka? „Musí pěkně vonět a hezky sklouznout do krku," poznamenal Martin Pavlíček. Událost roku si nenechali ujít samozřejmě ani místní. „Ochutnala jsem hrušku a ta je výborná. Slivovici si dám jen výjimečně," svěřila se Andrea Kvasničková. Na šťopičku přišla s celou rodinou. „Jsme místní, přišli jsme se podívat, ochutnat, pobavit se," řekla.

V pálenici lidé dostali jen to nejlepší. „Nabídli jsme to, co si od nás lidé odvážejí. K ochutnání jsme jim podali hrušku, jablko, pravou slivovici," upřesnil majitel pálenice Zdeněk Jelínek. V poslední době je podle něho velký trend, že o hrušku je mnohem větší zájem než o švestku. Hrušek jako ovoce je ale málo.

Součástí Lubenské šťopičky je také vyhodnocení pěstitelské soutěže o nejlepší ovocnou pálenku. Do letošní soutěže poslali pěstitelé převážně z Moravy celkem dvě stě osm vzorků. „Od loňska máme zhruba o dvacet procent nárůst. Nejvíce bylo slivovic, tedy modrého ovoce," uvedl majitel pálenice Zdeněk Jelínek. Pěstitelé poslali většinou vzorky z tradičního ovoce, nechyběly destiláty z meruněk, hrušek, jablek, trnek, třešní, višní, či špendlíků.

Jedinečná kvalita

„Překvapilo mě, jaký mají pěstitelé zájem. Neposílají ledajaké vzorky, aby se sem dostali. Poslali velice kvalitní vzorky, spousta z nich je archivní, jedna jablkovice je dokonce třicet let stará," poznamenal Zdeněk Jelínek.

Absolutní vítězkou se jako v loňském roce stala Eva Karafiátová z Prostějova. Její třešňovice u poroty vyhrála.

Vysoce ohodnocené vzorky zaslal také Stanislav Jaroslav ze Strážnice. Se svými hřejivými moky se účastní soutěží po celé republice i na Slovensku. Ročně dá na výstavy třicet až čtyřicet litrů pálenek. „Každý rok posílám vzorky i do Lubné. Lubenská šťopička je jedním z nejhezčích koštů, protože je k tomu pěkný doprovodný program," mínil Stanislav Jaroslav. Nejraději má hrušku, trnku a meruňku. „Hruška je nejpřijatelnější, nejjemnější," vysvětlil Stanislav Jaroslav. Troufne si i na experimenty. Dokáže vypálit chutnou kořaličku i z karotky nebo z květu černého bezu. Je to znalec. V minulých letech usedal i mezi porotci.

Odborníci, kteří došlé vzorky posuzovali, to neměli jednoduché. „Pálenka se hodnotí podle vzhledu, jestli je čistá, podle vůně, jestli neobsahuje příměsi, jestli je dostatečně ovocná, intenzívní. Potom také to, zda v chuti nejsou příměsi, jestli skutečně chutná tím ovocem, jak je deklarovaná, jestli je v ní líh a jestli je dlouhá dochuť," popisovala porotkyně Věra Šlosarová z Chrudimi. Z chuti se dá většinou poznat i to, když do toho pěstitel namíchá jiné ovoce, nebo ji „vylepší" trestí. „Taková pálenka voní výrazně ovocně, ale chuť nemá," uvedla porotkyně. Ne nadarmo se říká: ´Líp voní, než chutná, nebo líp chutná, než voní´. Rozdíly nebývají zpravidla tak výrazné, jako když je pálenka přivoněná. „Mezi vzorky, které jsme koštovali, nebyl žádný výrazně špatný vzorek," uvedla Věra Šlosarová.

Ochutnat, nepolykat

Jak správně ochutnávat? Destilát musí mít pokojovou teplotu, aby se dobře rozvinula chuť i vůně. Degustátor ji nesmí do sebe „kopnout". „Vezmeme do úst malé množství, asi půl kávové lžičky, nepolykáme, jen jazykem přitlačíme na patro. Z toho poznáme všechno," odtajnila odbornice Věra Šlosarová. Zbytek pálenky porotce vyplivne, protože po skončení hodnocení, by mu mohly pěkně ztěžknout nohy. Podle Věry Šlosarové mají ale na Moravě pěkné úsloví, když je výjimečný vzorek: „Vypijte to, je to škoda vylévat!"