Zvláště v místě, kde se slavný rodák narodil. Po několika měsících se podařilo instalovat na trasu z Litomyšle do České Třebové novou zákazovou značku. Společná snaha vedení města a také politiků Pardubického kraje slaví úspěch. „Dopravní značka zakazující vjezd nákladní dopravě nad 12 tun k první základní škole a litomyšlskému zámku už je od minulého týdne na svém místě u světelné křižovatky. Máme velkou radost, že se to podařilo prosadit," prohlásil starosta Litomyšle Radomil Kašpar.

Radost mají i v nedalekých Němčicích, kde se díky nové značce uleví místním obyvatelům. „Je rozhodně znát pokles nákladní dopravy v naší obci. S umístěním nové značky jsme jednoznačně spokojeni," vyjádřil se starosta Němčic Josef Racek.

Průjezd kamionů kolem zámku si v Litomyšli pohlídají. „Nechci vyhrožovat, že tam hned bude městská policie pokutovat. Dáme tomu nějaký čas, aby si šoféři novinku mezi sebou řekli a naučili se jezdit na Českou Třebovou přes Opatov," řekl litomyšlský starosta Radomil Kašpar.

Dobrá zpráva z Litomyšle, ale nemá jen své příznivce. Spokojenost není znát na straně Ředitelství silnic a dálnic. Například vedoucí provozního úseku ŘSD Pardubice Jiří Hostaša zastává dlouhodobě názor, že dochází pouze k přesouvání problému. „Nákladní doprava se pouze přesune na další komunikace, jako je silnice I/43 nebo I/35. Zde může vyšší zátěž způsobit mnohem větší problémy, než doposud na silnici z Litomyšle do České Třebové," řekl Jiří Hostaša.

Z dlouhodobého hlediska považuje za problém rovněž fakt, že je nejprve budována infrastruktura a až následně řešena dopravní situace v daném regionu.