Odpradávna sloužil kůň jako dopravní prostředek a byl nedílnou součástí lidské společnosti. Koňský hřbet je unikátní balanční plocha, kde dochází k trojrozměrnému pohybu. Centrální nervový systém dostává impulsy přeneseně z koňského hřbetu, jde o zkřížený vzorec lidské chůze, střídání pravé a levé končetiny spojený s balančním tréninkem.

Stimulace začíná již posazením na koňský hřbet, krytý dečkou, tak aby stimulačních impulsů bylo co nejvíce. Optimalizuje se svalové napětí, je příznivě ovlivněno dýchání, srdeční aktivita, následně dochází i k zlepšení produkce a tvorbě řeči, mobilizují se klouby, rytmizují se pohyby, dochází ke stimulaci polohocitu a pohybocitu, harmonizuje se celý organismus.

"Vybrat metodu, která bude účinná, je nelehký úkol. V léčbě hraje roli vždy komplex metod, které se kombinují a v celkovém výsledku přináší zlepšení zdravotního stavu. Pro hipoterapii jsou koně pečlivě vybírání a speciálně připraveni vodičem, který spolupracuje s fyzioterapeutem, který absolvoval certifikovaný kurz," říká Václav Volejník, ředitel Hamzovy léčebny.

Střediska praktické výuky jsou členská střediska České hiporehabilitační společnosti (ČHS), která splňují nároky na zajištění a provádění odborných praxí ve všech oborech hiporehabilitace včetně přípravy koní a to z hlediska zázemí, vzdělání pracovníků a připravenosti koní. Tato střediska jsou doporučována k odborným praxím v rámci vzdělávacího systému ČHS, ostatních vzdělávacích institucí a také jako střediska kvalitní hiporehabilitační praxe.

ZAČALO TO V LUŽI

Málokdo dnes ví, že byla z popudu MUDr. Lii Frantalové a MUDr. Václava Volejníka, CSc. v roce 1991 založena Česká hiporehabilitační společnost a v roce 1994 bylo její sídlo z Luže přemístěno do Prahy. Léčebna se stala jedním z prvních zařízení, kde se začala tato rehabilitační metoda aktivně používat. V letošním roce slaví Česká hiporehabilitační společnost pětadvacet let od založení.

„Náš Den otevřených dveří Střediska praktické výuky ČHS v hipoterapii měl tři části – dopolední ukázky hipoterapie dětí, polední prohlídku areálu léčebny a Hamzova parku a odpolední ukázky hipoterapie dospělých pacientů. Zájemcům byla nabídnuta možnost vyzkoušet si účinky jízdy na koni bez sedla a třmenů, jen na vlastním těle koně," říká Alena Krejsová.