Na odkupu spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví by se měly podílet i okolní obce. Kupní smlouvu by pardubičtí zastupitelé měli schvalovat
v září. Nyní se ještě řeší detaily smlouvy.

„Město Pardubice je při jednání o koupi spalovny lídrem, ale okolní obce už deklarovaly, že se na odkupu budou podílet," uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

Účastnit by se mohlo kolem deseti obcí ze spádové oblasti. Mediátorem v celém procesu bude hnutí Stop spalovně. Město Pardubice zřídí transparentní účet, peníze z něho budou po᠆užity na koupi spalovny.

„Společnost AVE CZ požaduje za spalovnu 35 milio᠆nů korun. Znamená to zhruba 380 korun na jednoho obyvatele města. Pak by celý příběh definitivně skončil," podotkl primátor.

Kupní smlouva se původně měla schvalovat již 
v červnu, ale ještě nejsou dořešené právní detaily.

„Schvalovací proces se nedařilo urychlit. Dokud není vše smluvně v pořádku, tak to nechceme uspěchat," dodal Martin Charvát.

Pomoc při koupi spalovny nabídl také Pardubický kraj. Ten by měl pomoci při přípravě žádosti o dotace. S jejich pomocí by mohla být vyřešena budoucnost spalovny.

ŘÍZENÍ PŘERUŠILI

V minulých dnech krajský úřad v Hradci Králové už podruhé přerušil na čtyři měsíce správní řízení o vydání integrovaného povolení pro bývalou spalovnu nebezpečných odpadů.

„Ministerstvo životního prostředí potřebuje více času, aby se k žádosti vyjádřilo," řekl Richard Veselý
z krajského úřadu.

Část pardubických politiků koupi spalovny kritizovala. „O problému spalovny mají v právním státě rozhodnout správní orgány. Město by nemělo dát ani korunu na odkup nějakého podnikatelského záměru, který ani neleží na území města a město s ním nemá vůbec nic společného," uvedl opoziční zastupitel za ODS Karel Haas.