Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letošní ročník svatomartinských vín se podle sommeliéra povedl

Pardubice - Svatomartinských vín bude dostatek. Vinaři na trh dodají zhruba 1,9 milionu lahví. Značkou Svatomartinské se chlubí 342 vín.

10.11.2014
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno - ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Málokteré jméno z kalendáře je tak očekáváno jako Martin. Gurmáni se těší na to, že většina restaurací bude nabízet lahodné pečené husy, které se jinak na menu během roku moc často neobjevují. Milovníci vín se již zase těší na to, že zítra v 11 hodin se otevřou první lahve se Svatomartinským vínem.

Přitom získat právo užívat značku Svatomartinské není vůbec jednoduché. Letos se může touto značkou pochlubit celkem 342 vín ze 107 vinařství. Vinaři odhadují, že na trh dodají minimálně 1 900 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2014. O udělení značky Svatomartinské se letos ucházelo 430 vzorků vín, tedy 88 vzorků neprošlo. Loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Dobrá kvalita

„Navzdory deštivému počasí na konci léta mohu s potěšením konstatovat, že kvalita Svatomartinských vín je i přesto velmi dobrá. Svědčí to o šikovnosti našich vinařů, kteří si i v náročných ročnících dokážou poradit a vyrobit výborná vína. Pro natěšené spotřebitele pak mám ještě jednu dobrou zprávu, a to, že i přes některé katastrofické předpovědi bude Svatomartinských vín letos dostatek," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

A co mohou tedy milovníci vína zítra očekávat? „Velmi mne v letošním roce překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma," nechal se slyšet hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Velmi oblíbené jsou svatomartinské hody také u návštěvníků restaurací. „O pečenou husu bývá zájem, je to jedna z nejoblíbenějších gastronomických akcí celého roku. Vzhledem k tomu, že jsme v předchozích letech občas nebyli schopni uspokojit poptávku hostů, tak jsme letos začali husu nabízet už od pátku 7. až do neděle 16. listopadu," sdělil Deníku provozovatel Restaurace Zámek Choltice Josef Raba.

V Cholticích sází na regionální produkty, a tak ani husy nekupují ve velkoobchodech, ale z farmy ve Vápenném Podolu.

Osm druhů vín

„Rovněž jsme zjistili, že hosté ocení, když je husa vykostěná a oni nemusí obírat kosti. V nabídce budeme mít rovněž osm druhů Svatomartinských vín," poznamenal Josef Raba.

Svátek svatého Martina ale není nutné slavit jen se skleničkou vína v ruce a v restauraci. V Lázních Bohdanči chystají příjezd svatého Martina na bílém koni. Akci pořádá Mateřská škola Lázně Bohdaneč ve spolupráci s Městsko-lázeňským informačním centrem.

„Sraz účastníků je v 17 hodin na zahradě mateřské školy. Příchod zimy přivítají všichni písničkou, poté se vydají lampionovým průvodem ulicí Za Sokolovnou k ulici Dr. Tyrše," řekla Lenka Křivská z odboru rozvoje města.

Kde lze oslavit svatého Martina?
• Potrefená husa Pardubice
Od 7. do 16. listopadu připravili v Potrefené huse speciální menu, ve kterém nechybí husí kaldoun, husí jatýrka, pečené husí stehno nebo husa plněná nádivkou z jedlých kaštanů, žemle a slaniny. Připravena jsou i Svatomartinská vína a speciální nefiltrované pivo.

• Cartellone Pardubice
Ke svatomartinským slavnostem se Cartellone připojuje speciálním menu, které tvoří třeba husí paštika, pečená husa s podzimním ovocem nebo husí stehno na tymiánu s houbovým kubou.

• Bonté Pardubice
Pardububická restaurace připravila od 11. do 16. listopadu speciální menu. Podávat se bude husa i mladá vína.

• Vinný šenk Pardubice
V pardubické vinotéce chystají prezentaci vín z vinařství Štěpán Maňák či Zborovský.

• Restaurace Zámek Choltice
Od 7. do 16. listopadu podávají v Cholticích svatomartinské speciality. Kromě pečené vykostěné husy nebo husí paštiky nabízí zámecká restaurace také například kachnu na pomerančích. Vybrat si lze z dvaceti druhů nejen Svatomartinských vín.

• Pečené svatomartinské husy lze v tomto týdnu nalézt na menu mnoha dalších restaurací na Pardubicku a od 11. listopadu od 11 hodin bude možné ve vinotékách ochutnat a zakoupit také Svatomartinské víno.

Autor: Lukáš Dubský

10.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
18

E-neschopenka. Další promarněná šance?

Jiří Běhounek.
15

Sjezd ČSSD se uskuteční již v únoru, o post šéfa se hlásí Běhounek

AKTUALIZOVÁNO

Bendl ostrouhal. Soud přepočítal hlasy a ve sněmovně jej střídá Kupka

Na pondělní ustavující schůzi půjde za středočeskou ODS čtveřice politiků ve složení Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar – a Martin Kupka. Původně ohlášené ohájení poslaneckého mandátu historicky prvním středočeským hejtmanem a pozdějším ministrem Petrem Bendlem tedy neplatí. 

Poprvé se sejdou noví poslanci. Vondráček z ANO bude předsedou sněmovny

/FOTOGALERIE/ Dnes usednou do svých lavic nově zvolení poslanci. Budou zastupovat devět stran a hnutí, což je v historii ČR maximum. Nejvíc – 78 mandátů – získalo ANO Andreje Babiše. Druhá ODS má 25 křesel. I tato dominance vítězného subjektu je politické novum. Stejně jako fakt, že žádná z dalších stran (kromě Okamurovy SPD) nechce do vlády.

Svět žen, odvaha žít a pojídání duší. Festival divadla německého jazyka startuje

Alles klar? To je motto dalšího ročníku přehlídky divadla německého jazyka, kterou včera otevřely dvě inscenace v Karlíně a Národním divadle.   

Prázdné budovy mění na komunitní domy. Penzistům nabízí tvořivé dílny i tančení

Prázdné školy i nefunkční kina se znovu naplní, a to natrvalo. Nejen v jihomoravském příhraničí se totiž mění na takzvané komunitní domy, kde nacházejí nové bydlení aktivní penzisté. „Je tady dobrý kolektiv, pěkná zahrada a prostředí vůbec. K dispozici máme sušárnu, prádelnu a pohybové centrum. Prostě všechno, co člověk potřebuje,“ svěřila se například Pavla Godiaková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT