Jak jste se k výrobě těchto dobrot dostala? Případně kdy se stalo, že jste výrobky začala oficiálně nabízet k prodeji?
Uvažovala jsem, jak skloubit rodinu a práci, chtěla jsem něco tvořit a zrovna jsem si přečetla článek o paní, co vyrábí marmelády a živí se tím. Zkusila jsem to také. Od nápadu po první prodej to byla ale dlouhá cesta, která trvala více než rok.

Výroba marmelád, sirupů a povidel je věc nejen časově, ale i prostorově náročná. Kolik toho stihnete uvařit a kde vlastně berete ovoce?
Co se týče prostoru, v domě mám malou výrobnu, ve které navařím jen zhruba stovky skleniček. Není to žádná průmyslová výroba, nepoužívám stroje. Vše zpracovávám ručně, od krájení ovoce a vaření, po plnění do skleniček a ručně psanou etiketu. Ovoce kupuji od místních sadařů a zároveň je tím podporuji. Proč dovážet ovoce přes půlku planety, když zde máme kvalitní ovoce? Bylinky do sirupů jsou většinou z mé zahrádky.

Nemohli jsme si nevšimnout, že jste za své výrobky dostala i ocenění. Jaké to bylo?
Ano, jsem moc hrdá na to, že jsem loni i letos získala za své džemy ocenění Regionální potravina. Letos jsem uspěla se dvěma svými dobrotami i v soutěži MLS Pardubického kraje. Od začátku jsem držitelkou regionální značky ŽELEZNÉ HORY. Nejen v těchto soutěžích hrdě podporuji Sobětuchy a je to pro mě důležité.

Ve vaší nabídce jsou i velmi zajímavé výrobky a netradiční kombinace, jako třeba šeříkový sirup nebo rebarborový džem s vanilkou. Kde čerpáte inspiraci pro výrobu?
Inspirace je všude, čerpám z časopisů, knih i internetu. Zajímavé rady mi dávají i nakupující na jarmarcích a jejich reakce jsou pro mě velikým přínosem. Tak například kombinaci meruňky+jahody s velmi zajímavou, nečekaně výbornou, voňavou a s krásnou barvou, mi poradila jedna šikovná maminka ze Sobětuch a já jí tímto děkuji.

Limonádu z vašich sirupů nabízí i v hospůdce u Spálenských, kde jinde lze vaše výrobky koupit?
Nabídka limonád v hospůdce u Spálenských je skvělý příklad spolupráce na lokální úrovni. Já nasbírám bylinky na své zahrádce, zpracuji v Sobětuchách a tady se také limonáda vypije. Co je víc? Své výrobky nabízím nejvíce na jarmarcích, přímo svým zákazníkům, kteří se ode mne dozví, že vše zpracovávám ručně, pracuji s kvalitními českými surovinami a nepoužívám žádné chemické přísady, dochucovadla ani aromata. Je to poctivá práce a výroba, jako za časů našich babiček.

Tomáš Jirotka