Moštárny na Chrudimsku teď zaznamenávají vrchol sezóny. Na nedostatek zájemců o zpracování ovoce si přitom nemůžou stěžovat.

Své o tom vědí v Krouně. „Moštujeme pokaždé v pátek, obvykle tu začínáme krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. Letos máme opravdu hodně práce, takže nevím, kdy sezónu ukončíme. Obvykle moštujeme šestkrát až sedmkrát za sezónu a letos nás tento pátek čeká čtvrté moštování. Jenže teď jsme už dvakrát po sobě pracovali až někdy do půlnoci, tak uvidíme. Zájem je opravdu velký. Svou roli tu zřejmě sehrává i skutečnost, že moštáren je málo. Zvlášť v našem okolí," říká provozovatel krounského zařízení Josef Drahoš.

Zákazníkům v Krouně z dovezených jablek vylisují a stočí litr lahodného nápoje za čtyři koruny. „Jablka samozřejmě v surovině převládají, ale chutný mošt lze připravit také z hrušek. Jen musí být plody dostatečně zralé a šťavnaté. S moučnými toho moc nepořídíme," doplňuje Josef Drahoš. Upozorňuje přitom rovněž na podmínku, že ovoce musí být předem řádně omyté a nesmí být ani zčásti nahnilé. „Někdo si k dovezeným plodům přidává i špetku bobulí černého bezu. To kvůli pěkné barvě," přidává zpracovatel zajímavý postřeh.

Dovezené plody zpracuje zákazníkům také moštárna v Holetíně. Ta je v provozu každou sobotu vždy od osmi do jedenácti hodin a pokud se v ní sejde víc lidí, moštuje se tu ještě o něco déle. Litr jablečného moku tady zájemcům připraví za dvě koruny.

Další moštárny jsou na Chrudimsku podle informací Českého zahrádkářského svazu v provozu například v Nasavrkách, v Heřmanově Městci nebo v Chroustovicích. Cena litru moštu by v žádné z nich neměla překročit pět korun.