V srpnu a září se budou na zámku opravovat rovněž chodníky a vstupy do jednotlivých expozic.

ZASTRČENÁ POKLADNA

„Průjezd se dočká nové výmalby a osvětlení, zcela jiné budou také navigační panely na jeho stěnách. Chtěli bychom, aby se návštěvníci v průjezdu zdrželi, v klidu zjistili, co zámek, muzeum a galerie nabízejí. Především pak aby si všimli pokladny. Ta je nyní hodně zastrčená a stává se, že ji lidé minou a musí se do ní pak ze zámku vracet, aby si koupili vstupenky," vysvětlil ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

STAVEBNÍ ZMĚNY

Úprava průjezdu je začátkem rozsáhlejších stavebních a architektonických změn na zámku. Už nyní je položena nová žulová kostková dlažba před vstupem na zámecké valy. Dříve bylo toto místo vydlážděno betonovými panely.

Výrazně zlepšit by se měla především orientace turistů, kteří na zámek dorazí.

„Do konce září bychom chtěli stihnout osazení výrazného navigačního systému, který by návštěvnici neměli přehlédnout. Lépe se pak budou orientovat v rozmístění jednotlivých výstav a expozic," podotkl Tomáš Libánek.

„Úpravy jsou součástí dlouhodobé snahy o zatraktivnění pardubického zámku a jeho nejbližšího okolí. Jsme přesvědčeni, že turisty musí zámek lákat nejen zajímavými expozicemi a kulturními akcemi, ale také svým prostředím již od samotného vstupu," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Kvůli opravám se musí návštěvníci v těchto dnech vyrovnat s drobným nepohodlím. „Návštěvníkům zámku se omlouváme za nepříjemnosti, které je mohou na zámku v následujících měsících potkat. Výsledek ale bude stát za to," ujistil ředitel muzea.

(dub)