Když chtějí zdejší fotbalisté zorganizovat ples, musí své hosty svážet autobusem do sálu v sousedních Dubanech. Obec to chce změnit, proto za dva a půl milionu korun koupila zpustlý hostinec ve středu vesnice.

V SÁLE SKLAD GRANULÍ

Jeho majitel ho již několik let neprovozoval a sál používal jako sklad granulí pro kočky a psy. Zastupitelé původně zamýšleli dům zbourat a na jeho místě postavit úplně nový objekt. Státní fond životního prostředí ale vypsal zajímavé dotace, kterých se Starý Mateřov pokusí využít. „Rádi bychom hostinec zateplili, dali mu novou střechu i s fotovoltaikou, která by umožnila energeticky úsporný provoz. Počítáme také s rekonstrukcí kuchyně a sociálního zařízení," řekl starosta Pavel Sehnoutek. Jeho představou je vybudovat podnik, který by kromě jiného vařil také obědy pro zdejší důchodce. Ideálně by obec jídlo seniorům i částečně dotovala. Využití má starosta i pro zahradu za hostincem, která zatím patří státnímu pozemkovému úřadu, ale po změně územní plánu je zde možnost bezplatného převodu nemovitosti na obec. Vzniknout by tak mohlo dětské hřiště a pergola na grilování. Obnoven má být také společenský sál v hostinci. „Náklady odhadujeme na patnáct milionů korun, ale počítáme s tím, že v soutěži se tato cena ještě o dvacet až třicet procent sníží," uvedl starosta.

ÚVĚR POMŮŽE

I tak si bude muset Starý Mateřov, obec s ročním rozpočtem 6 milionů, na opravu vzít úvěr. S pomocí půjčky s výhodným úrokem už financovala i nákup hostince. O provozovatele, kteří by byli v hospodě v pronájmu, nebude nouze. Hlásí se již dnes, ačkoliv rekonstrukce ještě nezačala.

(pro)