Byly to tři perné dny plné nejrůznějších cvičení, kterých se zúčastnili členové Vodní záchranné služby ČČK Chrudim, k nimž se připojila i jednotka hasičů ze Seče. Ti s vodními záchranáři často spolupracují.

VE VODĚ I NA SUCHU

Účastníci například trénovali ovládání člunu a zároveň záchranu tonoucího z jeho paluby. Učili se, jak se bezpečně s lodí přiblížit k osobě ve vodě, následoval výsadek ze člunu, doplavávání pro tonoucího a jeho vytažení na palubu.

Další modelová situace postavila záchranáře před raněného, který skočil do mělké vody, narazil hlavou na dno a hrozí, že má poraněnou páteř.

Cvičení se odehrávalo i na souši a pořadatelé připravili nejrůznější modelové situace, a to i za ztížených podmínek – například v noci. V neděli na záchranáře čekalo osm stanovišť, kde dobrovolníci předváděli nejrůznější poranění. Účastníci museli zjistit, co se stalo a zvolit odpovídající první pomoc. A připravené byly i různé pikantnosti.

Záchranáři museli třeba ošetřit nevidomého, který si zlomil klíční kost, takže s ním mohli pouze komunikovat, a to tak, aby jej zároveň netraumatizovali, zjistili, co se mu stalo a ještě jej uklidnili.

RYCHLÝ A OBRATNÝ

Po skončení cvičení mají za sebou premiéru nejen tři nováčci, kteří se k vodním záchranářům přidali v září loňského roku, ale i nový čtyři a půl metru dlouhý člun s motorem. Ten do flotily sečských záchranářů přibyl letos.

„Uveze šest lidí, motor má šedesát koní a výborně se ovládá. Z našich lodí, co máme k dispozici, je asi nejrychlejší," poznamenává předseda Vodní záchranné služby ČČK Chrudim Lukáš Jambor. „Na letní službu jsme připravení, teď nezbývá nic jiného, než doufat, že se nic nestane," dodává s úsměvem Lukáš Jambor.