Hra Pokémon Go, která pobláznila miliony lidí, spočívá v dlouhých procházkách a sledování displeje, na kterém se promítá mapa jako při zapnuté navigaci. Pouze s tím rozdílem, že ukazuje potřebné herní prvky. Hráči se sdružují v komunitách a své výsledky prezentují na sociálních sítích. Stále však platí, že pokud se chtějí zlepšit, tak musí nachodit desítky kilometrů. Často se stává, že se vydávají na virtuální lov 
i do vzdálených destinací.

Pokémoni a zastávky pro hráče se mohou objevit kdekoliv. Například v restauracích, na ulici, u památek a na dalších zajímavých místech. K propagaci litomyšlského zámku použila postavičky i jeho kastelánka. „Je to fenomén, kterým se chlubí i největší památky na světě jako třeba francouzský zámek Malmaison. Považuji pokémony za moderní způsob reklamy," řekla Zdeňka Kalová. Setkala se však s mnoha negativními ohlasy. Přitom postavičky jsou virtuální 
a nikoho neobtěžují. Snad jen jako častý námět k hovoru, kterému nezasvěcená osoba jen těžko porozumí. Zajímavá zastávka pro lovce pokémonů je v Litomyšli u nejstarší dochované památky, ve které sídlí městská galerie. „Nevnímám pokémony jako reklamu, ale jako úžasnou věc. Mladí lidé se seznamují se zajímavými kulturními místy a historickými objekty, což dům 
U Rytířů bezesporu je. Mám radost, že se podloubí bude zaplňovat a lidé si prohlédnou dům a třeba je napadne podívat se dovnitř," sdělila ředitelka galerie Dana Schlaichertová. Sama hru nehraje, ale její synovci ano. „Nedávno mi jeden říkal, že při hraní narazil do značky," připomenula vzpomínkou riziko hry ředitelka galerie. V médiích se objevují zprávy o nehodách při chytání pokémonů. Chyba je však na straně člověka a ne hry. Manipulace s telefonem za chůze či jízdy je nebezpečná i při psaní SMS či telefonování nebo čtení e-mailů.

Pokémony můžete považovat za cokoliv, ale jsou především zábavou. Lze je využít pro reklamní účely 
a stejně dobře lze naplánovat rodinný výlet, při kterém navštívíte zajímavá místa a příznivci hry u toho uloví zajímavé přírůstky do své virtuální sbírky.

Za největší pozitivum nové hry lze považovat fakt, že neláká její účastníky k počítačům nebo televizním obrazovkám, ale ven. Je jen otázkou, jak dlouho se udrží na žebříčku popularity. Podle mnohých expertů na moderní technologie zájem o japonské potvůrky jen tak neopadne. Kdoví jaká vylepšení si tvůrci hry, která má miliony příznivců a generuje astronomické příjmy, připraví.

Při hraní nachodil desítky kilometrů

Je mu devatenáct a pokémony začal lovit jako jeden z prvních v republice. Výrustal na seriálu, který mapoval příběhy pokémonů, a tak byl o novince, která je doslova revoAlbert Edlman.Zdroj: Deník/ Petr Šilarlucí na mobilních telefonech, dobře informován. „Nejvíce se mi líbí propojení realit. Sedět u televize nebo počítače není tak zábavné, jako pocit lovce v reálném světe," prozradil, co má na hře nejraději Albert Edlman z Litomyšle.

Hře se věnuje, když má čas, a to pak stráví v terénu klidně dvanáct hodin. K jeho vybavení patří kolo, také powerbanka na nabíjení telefonu, který by několika hodinové využití zkrátka nevydržel.

„Vyjel jsem na lovení pokémonů i za kamarády do Vysokého Mýta. Využil jsem k hraní i příležitost při návštěvě Prahy, tam to bylo obzvláště vydařené," řekl mladý hráč. Čím více účastníků hry je v jedné lokalitě, tím je hra atraktivnější. Velká města však nejsou jediným kolbištěm pro virtuální zábavu.
Za měsíc hraní nachodil více jak 77 kilometrů 
a chválí si zlepšení kondice. „Považuji to za koníčka jako cokoliv jiného. Rodiče jsou na moje záliby zvyklí. Někteří kamarádi si ale myslí, že jsem blázen," odhalil postoj svého okolí Albert.

Patří mezi průměrné hráče s úrovní 19. Mezi jeho nejoblíbenější a nejvzácnější pokémony patří Squirtle. Toho chytil při rozhovoru
v kanceláři a tím potvrdil, jaká náhoda může vést 
u této hry k úspěchu.