Na úterní demonstraci proti prodloužení životnosti hnědouhelné elektrárny ve Chvaleticích se sešla asi padesátka lidí. S transparenty lidé protestovali hlavně proti rozhodnutí krajského úřadu v Pardubicích.

„Rozhodnutí bylo schváleno bez účasti veřejnosti. Krajský úřad se také vyhnul analýze EIA, která posuzuje vliv na životní prostředí,“ sdělil za organizátory Robert Hrdina. Elektrárna se přihlásila k Přechodnému národnímu plánu České republiky. Energetické zdroje musí po roce 2020 naplňovat evropskou legislativu na ochranu ovzduší.

„Elektrárna dnes díky modernizaci a ekologizaci produkuje o několik řádů nižší množství emisí. Aktuálně probíhající opravy tyto hodnoty ještě sníží,“ uvedla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí společnosti Severní energetická (Sev.en), která vlastní elektrárnu od roku 2013. Expert Jan Rovenský potvrdil, že rekonstrukcí se roční emise skutečně sníží.

„Emise sice budou nižší, za to ale budou do ovzduší vypouštěny o šest let déle, než kdyby byla elektrárna uzavřena, tak jak bylo původně plánováno,“ vysvětlil Rovenský. Většina hnědého uhlí ze severočeských lomů Československé armády se vozí právě do Chvaletic.

„Pokud chceme udržet těžební limity v severních Čechách, je nutné tuto elektrárnu zavřít,“ nechal se slyšet Jan Rovenský. Podle Benešové je elektrárna nejen významným dodavatelem tepelné energie, ale také podstatným zaměstnavatelem v regionu. „Z tohoto hlediska je tak udržitelnost elektrárny důležitá,“ podotkla její mluvčí.