Školka v Dolním Újezdu je trojtřídní a letos přijala více než šest desítek dětí. Stará budova už ale kapacitně nestačí, proto je jedno oddělení přestěhované do budovy základní školy. „V současných prostorách jsme už na maximální výši. Přestavba školky není možná, protože má špatné základy. Nejjednodušší řešení by bylo ji zbourat a postavit novou," vysvětluje starosta Stanislav Hladík.

Už roky se ovšem mluví o stavbě nové mateřské školy na střeše základní školy. Starosta věří, že příští školní rok zahájí už v nové školce. „Podali jsme žádost o evropskou dotaci a čekáme na výsledek. Rozhodnutí má padnout během září," uvedl Stanislav Hladík, starosta Dolního Újezdu. Projekt počítá s nástavbou mateřské školy nad základní školou. Zahrnuje mimo jiné vybavení tří tříd, jednoho oddělení Montessori, dětské venkovní hřiště a také částečnou rekonstrukci školní jídelny. „Investiční náklady se pohybují okolo čtyřiceti milionů korun. Pokud dotaci dostaneme, okamžitě vypíšeme soutěž a vybereme zhotovitele," dodává Stanislav Hladík.

Obavu z toho, že dětí ubývá a školce by mohly za pár let chybět děti, nemá. „Stát podporuje nástup dětí do mateřské školy od dvou let. V tomto případě jsme si jistí, že školku bez problémů naplníme i v dalších letech," míní starosta. Doufá, že na dotaci dosáhnou a stavaři začnou s pracemi už v zimě. „Stále věřím tomu, že 1. září 2017 půjdou děti do nové školky," uzavírá Stanislav Hladík.