Neznámého vandala k tomu vyzval na stránkách radničního zpravodaje poté, co někdo vylepil před několika týdny na dveře kostela samolepku, která vyzývala 
k odporu proti islámu.

Záležitost postoupil k řešení policii, která se jí zabývala. „Kauzu uzavřela policie předáním na Městský úřad v Litomyšli. Pro nás je ale uzavřená dávno. Nejde nám o potrestání viníků, chceme říct, že se takové věci nedělají, že jsou odporné, nízké 
a především hloupé. Tomu, kdo to udělal, přejeme pokoj, který mu může dát jen odpuštění," sdělil Daniel Kvasnička. Předání potvrdila i policejní mluvčí Hana Kaizarová. Dalo by se říci, že se v tomto případě nejednalo o trestný čin a věc bude posuzována jako přestupek, který spáchal neznámý pachatel. Identická samolepka se objevila dvakrát ještě na jednom místě v Litomyšli a to na politické vývěsce místní organizace ČSSD, která danou věc projednávala na své schůzi.

Polepením dveří kostela 
a vývěsek nevznikla škoda na majetku. „Kauza je výrazem chudoby ducha, kterou stůně tato doba. Nevede se diskuse. Malují a lepí se hloupá hesla," okomentoval případ Daniel Kvasnička. Zároveň však dodal, že nelze nálepku přejít mávnutím ruky a podceňovat ji. „Kdo zná dějiny, ten ví, že podobnými maličkostmi začínaly velké bouře, co stály mnoho životů," vysvětlil důvody k nepodcenění litomyšlský farář. Kromě samolepek se objevily tentokrát na katolickém kostele „hákové kříže".

Pravdou je, že neodpovídají přesně nacistickému vyobrazení. Lze však nad nimi mávnout rukou? „Autor křížů na fasádě římskokatolického kostela ví, že bude jeho levotočivá svastika považována za tu, kterou naše dějiny znají. Za tu nacistickou. Ne za tu, která provází některá náboženství východu a starověku," vysvětlil důvody k tomuto tvrzení Daniel Kvasnička.

I když nejde o zřetelný nárůst extremismu ve Smetanově městě, tak se poškození shodují v tom, že se jedná o činy, které rozhodně nepřispívají k dobré náladě obyvatel.