Svitavský kruhový objezd směrem na Brno s hodně originální zelení i výbavou? V budoucnosti by to tak klidně mohlo být a nemuselo by se jednat o vizi na hony vzdálenou. Svitavská radnice totiž ve spolupráci s tamním muzeem uspořádá výtvarnou soutěž týkající se návrhů a řešení úprav kruhového objezdu. Vedení města si navíc představuje, že půjde o velice originální návrh, který by postupně mohlo nechat realizovat. Proto už oslovilo dokonce i desítky studentů a několik škol, zda by neměly zájem na projektu participovat.

Oslovili studenty

„Už dávno jsme se bavili s panem starostou Šimkem o tom, jak kruhový objezd upravit. Kdybychom to dali nějaké architektonické firmě, bude to drahé. Proto nám přišlo zajímavé oslovit studenty, kteří jsou kreativní a mají úžasné nápady," uvedla ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová, která také soutěž vede. V jejích představách figuruje také potencionální výstava možných vítězných nákresů pro veřejnost, kde si lidé udělají jasný obrázek o nové podobě městského dopravního uzlu.

Čuhelová proto se Šimkem již nekolik škol objeli a zjišťovali zájem o zapojení do soutěže na zpracování grafického návrhu. Ve větší míře se jedná o umělecko-průmyslové, pedagogické či floristické školy se vztahem k výtvarnému umění. „Nejbližší oslovenou školou je však Střední umělecko-průmyslová škola v Ústí nad Orlicí. Sama se nám také ozvala, že by měla zájem o účast v soutěži," dodala Čuhelová.

Vítěze ocení

Soutěž bude pouze jednokolová. Její účastníci obdrží případné parametry i technické podmínky. Radnice plánuje návrhy sbírat až do 31. ledna 2016. Odborná porota potom bude posuzovat originalitu, celkovou výtvarnou úroveň řešení či jednoduchost a srozumitelnost. Následně vybere tři návrhy, které budou zároveň oceněny deseti tisíci korunami. „Všechny tři vítěze vyzveme k tomu, aby zpracovali vizualizaci návrhu ve 3D modelu. Svitavy přitom v minulosti zkoušely oslovit architekty s námětem na řešení, které však bylo příliš drahé.

„S kruhovým objezdem prostě už musíme něco dělat," říká místostarosta Pavel Čížek, jemuž se idea soutěže pro studenty líbí a očekává, že na konci ledna budou na stole poměrně neotřelé nápady. „Už tehdy jsme si říkali, že by bylo vážně dobře, kdyby bylo na objezdu něco jiného než jen kopec hlíny," dodal s odkazem na to, že jiná menší i velká města se dnes snaží kruhové objezdy zkulturnit a udělat z nich zajímavé místo, které upomíná případně i na městskou současnost či minulost.

„Právě proto je dobré dát šanci mladým, kteří by něco spojili i z hlediska toho, že nemusejí být vázaní k městu. Avšak budou mít veškeré informace a o městu. Takže tu mohou být opravdu zajímavé náměty, které bychom posléze i realizovali," podotkl Pavel Čížek.

Radnice neklade totiž zásadní bariéry ani případným stavebním úpravám. Důraz však klade na prostorové řešení. „Pakliže bychom k tomu přisoupili, provoz by nemusel být nijak změněný. Jde pouze o kruh uvnitř, kde může být nějaké zařízení či stavba," dodává místostarosta.

„Necháme studentům opravdu volnou ruku v tom, zda sem navrhnou sousoší, nebo půjde o floristické doplňky, či vytvoří vodní gejzír. Téma bude volnější," dodala Blanka Čuhelová, ředitelka muzea. O nápaditost se tu pokoušeli už v minulosti, kdy kruhový objezd lemovala imitace fotbalového trávníku a branky.