Když výchova k pořádku a slušnému chování doma nevyšla, je ještě jedna cesta. Ta už ale zpravidla nebývá zadarmo. Ve Chvaleticích se nyní strážníci snaží některé spoluobčany odnaučit nechávat po svých nočních dýcháncích chlívek na veřejných prostranstvích.

„V druhé polovině srpna se strážníci zaměřili na opakované zanechávaní odpadků na lavičkách. Zejména v lesoparku, ale i v parku nebo Hornické Čtvrti se o prázdninách rozmohlo zanechávání vypitých lahví, plechovek a krabic od nápojů," popisuje Aneta Hámorská, vrchní strážník tamní městské policie.

Jenže i takový úklid někdo musí udělat a zaplatit.

Strážníci využili při řešení těchto nešvarů i svoji techniku. Díky záznamům z kamer hlídkových vozů se jim podařilo dohledat, kdo u té či oné lavičky seděl, jaký nápoj pil, nebo jakou krabici na místo přinesl.

„I když prohlížení kamerových záznamů a srovnávání s odpadky nalezenými na místě nějaký čas zabralo, byli jsme úspěšní. Podařilo se nám takto odhalit a usvědčit celkem pět osob, které na různých místech po sobě zanechaly nepořádek," doplňuje Aneta Hámorská.

Všech pět případů ve Chvaleticích skončilo uložením pokuty v blokovém řízení.

„Při stanovení výše sankce jsme zohlednili, zda obviněný z přestupku se strážníky spolupracoval a zda nepořádek uklidil na výzvu strážníků, nebo zda se muselo zanechání odpadků prokazovat, když se podezřelý ke svému skutku neměl. Proto se jednotlivé uložené pokuty pohybovaly od několika stokorun až do několik tisíc. V případě řešení odkládání odpadků mimo vyhrazená místa ve správním řízení hrozí pokuta až do výše padesáti tisíc korun," uzavřela Aneta Hámorská.