Koná se zde vernisáž architektonické soutěže a divák bude moci zhlédnout všech 27 zúčastněných prací. Orientace je jednoduchá, naležato jsou umístěné oceněná díla včetně návrhu číslo 12, který zvítězil. Už při prvním pohledu vytane divákovi na mysli jednoho slovo: „továrna". Trojice architektů zvolila archetyp domu s pultovou střechou a šedovými světlíky, které jsou obrácené na sever.

Světlo bez kazu

Toto řešení je nesmírně praktické. „Šedové světlíky jsou obrácené k severu a prosvětlují všechny nově navržené halové prostory velké tělocvičny, malé tělocvičny, vstupní vestibul s bufetem a kavárnou a posilovnu. Tyto prostory tak získají měkké severní světlo bez světelných kontrastů nežádoucích pro míčové hry," říká jeden z trojice mladých architektů Vojtěch Sosna. Díky světlíkům bude v budově dobře cirkulovat teplo a prostor se nebude v letních měsících přehřívat.

Přízemní část objektu v Opletalově ulici bude kompletně prosklená, aby se stěny tělocvičen staly pomyslnými výlohami jako v obchodech. „Život v tělocvičně je divadlem pro kolemjdoucí a naopak. Naprosté soukromí tak bude jenom v šatně," poznamenává druhý z architektů Jakub Straka.

Do vítězného návrhu autoři zakomponovali také stávající Tyršův dům, který bude se sportovní halou propojen ústředním schodištěm a budou v něm umístěny ubytovací prostory, kanceláře a byt správce.

Srdcem celého areálu zůstane velká sportovní hala, jejíž divácká kapacita bude navýšena o 200 míst na nových tribunách umístěných nad těmi stávajícími. Veškeré nosné konstrukce zůstanou z ekonomických důvodů zachované. Investiční náklady na tuto podobu haly vypočítali architekti na 112 milionů korun.

„Kdybychom vždycky zůstali u toho konzervativního, tak bychom dnes možná ještě stavěli v románském slohu," řekl při úvodu vernisáže chrudimský starosta Petr Řezníček.

Lukáš Vaníček