Svitavská stanice nezůstala pozadu a přivítala na 120 dětí. Pro ty zde byl připraven program v podobě čtení hasičských pohádek a prohlídky s poučným, ale zároveň pro děti zábavným výkladem od jejich hrdinů.

Hasiči si každoročně připomínají Mezinárodní den omezení přírodních katastrof, který připadá na 13. října. V tento den, letos poprvé, četli dětem, které se přišly podívat, pohádky, jimiž jsou autory sami hasiči ze všech oblastí činností Hasičského záchranného sboru České republiky.

Jedním takovým autorem je i svitavský hasič Jiří Šmarda, který dětem předčítal mimo jiné i svou pohádku o partě lesních zvířátek, nazvanou Hryz a Smith, kterou si děti vyprosily. „Pohádky měly u dětí úspěch a moc se jim líbily. Potkaly se v nich s draky, čerty, skřítky, statečným kohoutem i kapry záchranáři. Děti mohly držet palce i kominíku Jankovi, aby stihl včas vymést všechny pekelné komíny, nebo přemýšlet, která kapička vody je ta nejdůležitější," uvedla tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková. Na konci vyprávění rozdali požárníci několik zajímavých dárků. Například maskota hasičů Pardubického kraje dráčka Ohniváčka, o kterém je v knížce také jedna pohádka.

Předčítání dětem bylo spojené i s prohlídkou stanice a hasičské techniky 
s výkladem, který měl na starosti člen svitavského sboru Michal Dědič. „Celkem nás sem dnes přišlo navštívit něco kolem sto dvaceti dětí," uvedl. Ty poslušně poslouchaly a dozvěděly se jak to probíhá, když se na stanici spustí poplach. Měli možnost vyzkoušet si a prohlédnout i některé části 
z výbavy, například hasičskou přilbu či nehořlavé výjezdové kalhoty. Největší atrakcí bylo samozřejmě požární auto. Zde Michal Dědič dětem předvedl veškeré vybavení a některé z nich si děti mohly i potěžkat. S velkou radostí si se svolením požárníků prošly prostor za kabinou a na závěr se společně vyfotily na výjezdovém vozidle.

Jednou ze školek, které navštívily svitavský hasičský sbor, byla Mateřská škola Československé armády. „Děti jsou nadšené a hasiče milují, chodí sem pravidelně, naposledy 
v červnu, kdy pánové dětem předvedli, jak umí sjíždět po hasičské tyči. Vždy, když odtud odcházíme, chtějí se stát hasiči všechny děti, holčičky i kluci," vyjádřila se k akci učitelka z mateřské školy Lenka Králová. 
 

„Trendem posledních let je snaha vychovávat takové občany, kteří si budou vědomi míry zodpovědnosti za své zdraví a život. Lidé musí vědět, jak rychle a účinně pomoci sobě a svým blízkým v případě mimořádné události aspoň do doby, než jim přijedou na pomoc záchranáři," dodala na závěr Vendula Horáková.