Vedení města i historici již mají jasno v jaké podobě se odkaz budoucím generacím vrátí zpátky na původní místo. Hned po otevření tubusů s listinami a mincemi bylo jasné, že bude potřeba vyrobit nové schránky tak, aby vydrželi desítky a možná stovky dalších let. Složitějším rozhodnutím bylo, zda vrátit původní dokumenty do věže, nebo je nahradit kopiemi a originály nechat v muzeu.

„Využijeme toho, že jsou dokumenty odkryté, uděláme inventuru a rozbor obsahu a vrátíme je zpátky," řekl ředitel moravskotřebovského muzea Robert Jordán. Dobové dokumenty bude moci spatřit i laická veřejnost. „Chystáme se udělat jednodenní výstavu v muzeu 20. října," dodal ředitel muzea.

Ten také připomněl, že do schránek na věži byly dokumenty přidávány a docházelo tak ke kontrolám, kdykoliv byl umožněn přístup na věž. Bylo tomu tak zejména při nejrůznějších opravách. Zajímavostí tak je, že mezi dokumenty byly i informace o řemeslnících, kteří tyto opravy prováděli.

V současné chvíli už je jasné, co bude vloženo nově do měděných tubusů. „Budou to současné bankovky, tiskoviny o městě, mapy," prozradila tisková mluvčí města Dagmar Zouharová.

Co ovšem není jasné, kdy se uskuteční uložení nových schránek do věže. Vedení města je toho názoru, že by to mělo být u nějaké významné příležitosti. Tou by mohly být například oslavy v příštím roce. Moravská Třebová se chystá slavit 760 let od svého založení.

Obsah takových schránek je vždy nejen pro historiky cenným dokladem toho, jak se žilo v minulosti. Ten z Moravské Třebové je z 19. a počátku 20. století. Nová poselství budou umístěna na původní místa starých schránek.