V seriálu Svitavského deníku představujeme památky a místa v několika obcích regionu, které byste na svých cestách rozhodně neměli minout. Nejsou to jenom kostely a různé památníky, vesnice skrývají mnohem více zajímavostí, než se může zdát.

Budislav, to je ráj chalupářů a turistů. Do obce míří každé léto stovky lidí. Někdo na chalupu, děti na tábory, turisté na výlety. Tady je na co se koukat. Krásné lesy, pískovcové skály a pozoruhodná místa. „Nejzajímavější jsou u nás určitě Toulovcovy maštale se spoustou turistických tras. Na Jarošovském kopci stojí Toulovcova rozhledna, odkud je krásný výhled až na Krkonoše nebo Jeseníky," potvrzuje Luboš Šplíchal, starosta Budislavi.

V žádné vesnici nechybí kostel nebo kaple. Budislav není výjimkou, i když trochu vlastně ano. Kostel Boží lásky je poměrně nová stavba se zajímavým příběhem. „V roce 1994 koupil místní Jaroslav Vomáčka od obce pozemek za symbolickou jednu korunu a v místě bývalého pískovcového lomu začal se stavbou kostela," vzpomíná starosta. Kostel podle projektu architektky Jany Vohralíkové má půdorys lidského srdce, střecha je ve tvaru lipového listu, zvon je pevný s pohyblivým srdcem, odbíjení času je řízeno ze Štrasburku. Vysvěcen byl v roce 2004.

Nádherný výhled do krajiny nabízí Hradisko a ten výstup rozhodně stojí za to. A dole se nachází v příjemném údolí dětské hřiště. Zajímavosti Budislavi 
a krásná zákoutí představuje Yettiho stezka. Začíná 
u obecního úřadu, kde Yetti zanechal dokonce svoje stopy! Stezka je dlouhá asi tři kilometry a vede po zpevněných cestách, takže ji zvládnou opravdu všichni. Návštěvníky zavede Yetti k rybníkům, na Kamenné Sedliště nebo na Malé 
a Velké Hradisko. „Stezku udělal místní občan, kterému se tady přezdívá Yetti. Sám přišel s nápadem, že by chtěl pro vesnici něco udělat, tak jsme se dohodli na stezce. Na informačních tabulích seznamuje Yetti turisty se živočichy, kteří tu žijí, píše o Domu bratří Čapků, kde skutečně Karel Čapek pobýval, nebo o bývalé sklárně na Posekanci," přibližuje zastavení na stezce Luboš Šplíchal. Zastávkou ideální pro relaxaci jsou nejen zdejší lesy, ale i budislavské rybníky. „Největší je Nový rybník, který je vyčištěný a rybáři tam udělali hnízdiště ptáků. Do Budislavi se tak vrátily labutě, které mají nyní sedm mladých, a také divoké kachny," dodává starosta. Ke známému Širůčku se před lety sjížděli lidé za koupáním ze širokého okolí, ale to je už minulost. Dnes ho mají společně s dalšími rybníky pronajatý rybáři.

Lesy, skály a klid… Budislav se stává zvláště v létě rekreační oblastí. „V létě je tu hodně chalupářů a mnoho dětských táborů. Navíc máme 160 rekreačních chalup. A lidé vesnici opravdu vyhledávají, opravují starší domy a staví nové, někdo roubenky, jiný srub," podotýká Luboš Šplíchal. Sám je rodák a má ve vsi několik oblíbených míst. „Nejraději mám prostor pod skálou 
a potom jsou krásné procházky do maštalí, k Panskému stolu. Ty lesy. Člověk si to ani neuvědomuje, když tady žije celý život. Je tu nádherně," přiznává starosta Luboš Šplíchal.

A trochu tajemna na závěr. I Budislav má své pověsti. Jedním téměř zapomenutým místem je křížek U mlýnského kamene. Vede sem cesta mezi rybníky a nahoru k lesu. Na malé pasece stojí kříž a mlýnský kámen. Proč tady na kopci 
v lese? Byl to trest pro budislavského mlynáře, který skácel velkou jedli a chtěl ukrást dřevo. Hajný mu přikázal, aby mlýnský kámen vyvalil nahoru k lesu. To sice dokázal, ale na místě poté zemřel vysílením.
Až vás pověsti a putování Budislaví unaví, zastavte se u čerpací stanice. Ne pro naftu! Mají tady totiž unikátní venkovní knihovničku s dvěma křesly.