Pálenice v Lubné funguje od roku 2003 a od té doby jí protekly hektolitry pálenky. V sobotu zde měli možnost ochutnat návštěvníci ovocný destilát z jablek, švestek a hrušek, které jsou na zahradách spíše vzácností. „Destilát z hrušek je opravdu lahodný a pijí ho muži i ženy. Třeba slivovice je výraznější a je v ní cítit pecka. Takže chutná více mužům. Ženy preferují jemnější destiláty jakým je právě hruškovice nebo třešňovice," prozradil majitel pálenice Zdeněk Jílek. Jeho osobní preference se neliší od většiny, neboť má raději jemné a voňavé pálenky. Ovocný destilát považuje za královnu mezi destiláty a uvedl návod, jak si jej nejlépe vychutnat. „Můžeme si dát i deset kalíšků, raději menších, které můžeme ovonět, ochutnat a pomaličku vypít. V tom já vidím tu spotřebu destilátu při posezení a jako navíc se máme o čem bavit, co hodnotit a posuzovat," prozradil majitel pálenice.

Svým postojem jakoby nakazil všechny přítomné, kteří se ohromně bavili nad malými kaléšky a užívali si jednu z typických vůní podzimu, ke kterým košty bezpochyby patří.

V letošním roce se dařilo zejména peckovinám, i když se nejvíce pálí jablka. Někdo si vozí kvas a jiní zase ovoce. Výsledný produkt může obsahovat padesát procent alkoholu a více. Jsou lidé, kteří si ho ředí doma. Například včelaři jej potřebují na rozpouštění propolisu a bylinkáři na výluhy z bylin. Vznik dobré pálenky začíná u správného výběru plodů. „Ze špatného ovoce dobrý destilát neuděláte," poznamenal základní pravidlo Zdeněk Jílek.

V Lubné soutěžilo 326 vzorků pálenek a nejlepší podle poroty vyrobil Aleš Kos z Jiřic. Zvítězila tak klasická slivovice. V kategorii netradičních destilátů zabodoval výrobek z exotického ovoce nashi.

V Lubné však nemysleli jen na chuťové pohárky hostů. Na pódiu se představila dechovka i mistr barmanského umění Václav Abraham. Zaujala i Zuzana Bubílková, kterou doprovodil Andrea Andrei s italskou kuchyní a hudební produkcí.