Co chcete víc po premiéře na Tour de France. O tom sní tuna franocouzských cyklistů a mladému Čechovi se to podařilo hned na poprvé.

V Česku a rodné Moravské Třebové mezitím vypuká euforie, zdvihá se vlna vlastenectví, státní vlajky jsou doplněné jeho královským příjmením na bílém poli. Fanoušci křičí, aby tomu klukovi radnice nechala postavit sochu v životní velikosti. „Je ještě mladý a může toho ještě hodně dokázat. A pak, co bychom mu stavěli potom," usmál se starosta Miloš Izák. Všechno to vrcholí nádherným přivítáním přímo na náměstí.

Červenec 2015. Vrátí se domů, ale tentokrát bez fanfár, bez pódia a bouřlivého potlesku. Ale přesto je vítězem. To on byl strůjcem žlutého trikotu pro Froomea i Sky společně s Portem a Thomasem. To je jeden z životních úspěchů, který už mu nikdo neodpáře a zase se tím katapultoval mezi naprostou světovou špičku. Přece Königa nejspíš jedno překvapení čeká. „Něco v hlavě mám, ale zatím to neprozradím," říká místostarosta Pavel Brettschneider. Nedávno se proletěl v rámci projektu Sky to Sky v akrobatickém letadlem s elitním pilotem Martinem Šonkou. Letět v 7G byl jeho největším zážitkem. Brettschneider u toho byl také a pronesl: „A příští rok si zařídíš piloťák." A možná se chystá i pozvání týmu Sky.

Mise maillot jaune splněna. Bitva až do konce. Jsem naměkko, říká König

Mora vská Třebová Kdyby se v cyklistice uděloval za vítězství na Tour de France podobně jako v hokeji Stanley Cup, Jméno Leopolda Königa by na něm svítilo vygravírované stejně jako jeho osmi týmových parťáků. Všem se totiž nakonec povedlo přivézt do Paříže ve žlutém lídra Chrise Froomea, i když to stálo značnou dávku sil.

Gerainta Thomase málem i zdraví, když zahučel do strže, Poelse možná velké křeče v posledním horském výjezdu a Königa především při jeho subtilnější postavě velkou porci energie, když jej táhl přes roviny a poté přenechal práci Portemu a právě Thomasovi.

Sladká odměna se dostavila. A podle samotného závodníka je ještě sladší, než jeho loňské sedmé místo. Vždyť při poslední 109 kilometrů dlouhé etapě sice nevezl přímo žlutý trikot, který už tou dobou dávno patřil Froomeovi, alespoň se mohl převléknout do dresu se žlutými insigniemi.

„Je to doma! A upřímně jsem naměkko. Bitva až do konce, chapeau Quintanovi!" vzkazoval Leopold König na Facebooku po projetím cíle na Champs-Elyseés. Moc si vážil toho, že tým na poslední etapu změnil klubové barvy a on tak mohl být součástí téhle slavnostní show. „Jak je to cool. Jsem fakt pyšný, že jsem si tyhle barvy mohl obléct," dodal.

Zasloužil si je. Ačkoliv už sám má ambice, aby vyhrál velké závody, podřídil vše týmovému úspěchu a přivezení žlutého Froomea na pařížské kostky. Po pádu v předposlední etapě byl pořádně sedřený. Měl dávno odpracováno ,klidně mohl vzdát. Neodešel z boje. Jen proto, aby zažil týmové křepčení. Jen proto, aby si užil vyšlap do několika schodů na pódium šampionů a za ním se nad jeho zdviženýma rukama monumentálně tyčil Vítězný oblouk.

„Děkuju Vám co jste fandili. Děkuju týmu, který měl ve mě důvěru a vybral mě na start. Tři týdny bolesti, utrpení a stresu, jen málo radosti. Ale o tom je Tour," uzavřel. Je skrze utrpení došel k dalšímu milníku kariéry.