Nyní sedmnáctiletý Vojta se účastnil teprve svých druhých závodů, protože ve freedivingu se může závodit až od 16 let. První závod Vojta Novák absolvoval v dubnu letošního roku. Tento závod určený amatérům vyhrál.  a svými výsledky si vysloužil zaslouženou pozornost mezi českou freedivingovou špičkou. Na sobotním MČR v pražských Holešovicích se soutěžilo ve dvou disciplínách. Statická a dynamická apnoe. Pro amatéry byl součástí mistrovství závod série AA Cup.

AA Cup je seriál amatérských závodů, který se pořádá v Česku už druhým rokem. Letos se tyto závody konaly pouze dva (bazénové) a Vojta je tak celkově vyhrál.

Vojta v sobotu zadržel dech na 5 minut a 1 sekundu a obsadil ve své kategorii třetí místo. V disciplíně dynamická apnoe s ploutvemi uplaval 125 metrů a obsadil druhé místo. Celkově díky součtu bodů z obou disciplín získal zlatou medaili.

Trenér Radek Veverka: Vojta výborně pracoval s diskomfortem a kontrakcemi při statické apnoi a byl z toho osobák posunutý o půl minuty. Je radost ho koučovat. V dynamické apnoi do puntíku splnil všechny pokyny a vylezl na předem domluvených 125 metrech. Čistě a kontrolovaně vše jak podle učebnice. Díky tomuto závodu víme, že Vojta má na víc a můžeme si směle stavět vyšší cíle na příští sezonu. Vojta je momentálně nejmladším závodníkem mezi českými freedivery ukazuje se velkým talentem, jaký český freediving potřebuje pro svojí generační obměnu.

V ženské kategorii chrudimský freediving také slavil úspěch. V disciplíně statická apnoe obsadila třetí příčku Irina Veverka časem 5 minut. Irina také letos v září v barvách ruského národního týmu vybojovala bronzovou medaili na AIDA Mistrovství světa týmů v Řecku. Český mužský tým si z Řecka přivezl titul Mistrů světa a ženský český tým obsadil druhou příčku.

Nic takového by se nemohlo podařit bez tréninkových možností které máme na chrudimském bazénu. Za to patří velký dík všem zaměstnancům bazénu.

Popis soutěžních disciplín Mistrovství České republiky 2015:

Statická Apnoe (STA) – V disciplíně statická apnoe je cílem vydržet co nejdéle na jeden nádech. Nejobvyklejší je poloha na hladině s obličejem ve vodě. Atlet se při ní vznáší maximálně uvolněn fyzicky i psychicky. I v teplé vodě je nutné mít neopren, protože při absenci pohybu a sníženém metabolismu dochází rychle k prochladnutí organismu.

Dynamická apnoe (DYN/DNF) – Bazénová dynamická apnoe se dále dělí na kategorie s ploutvemi (DYN) a bez ploutví (DNF). U těchto disciplín je cílem uplavat na jeden nádech co nejdelší vzdálenost. Bez ploutví je snazší doplavat dále v kratším bazénu, protože jednoduchý obrat a následný odraz od pevné stěny znamenají určitou úsporu energie, zatímco s ploutvemi je manévr obratu namáhavější a působí spíše ztrátově. (rv)