Zdravotnická posádka ve Skutči začne v září sloužit nepřetržitě. Kraj tak splnil slib, který dal Skutečským při zřízení záchranky v loňském roce. Dosud záchranáři pracovali jen přes den, v noci k pacientům jezdily sanitky z Chrudimi a Hlinska. Na nepřetržitý provoz ve Skutči kraj letos přidá 840 tisíc korun.

„Otevřením stanoviště Zdravotnické záchranné služby ve Skutči v loňském roce se podařilo zkrátit dojezdové doby za pacienty. Rozšíření dvanáctihodinového provozu na nepřetržitý je logickým vyústěním a dalším zkvalitněním dostupnosti zdravotnických služeb," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

O zřízení stanice ve Skutči usilovala města i krajská záchranná služba několik let. O opravu a zprovoznění objektu pro záchranku se organizačně a stavebně postaralo samo město, kraj pak dům za 3,25 milionu korun odkoupil. Dalším půl milionem přispěly okolní obce.

Cíl - Skuteč, obec s rozšířenou působností

„Zrušili nám před lety lékařskou pohotovost a region byl poddimenzovaný. V Chrudimi byly tři výjezdovky a v dalekém Hlinsku jedna. Když hlinecká záchranka odjela do Chrudimi, celá Vysočina byla nekrytá. Jsem strašně rád, že se to podařilo," řekl starosta Skutče Pavel Novotný (KDU-ČSL). Skutečští si teď vytyčili další úkol: Chtějí, aby se Skuteč stala tzv. obcí s rozšířenou působností, kde lze vyřídit třeba zřízení pasů či občanských a řidičských průkazů.

O zřízení záchranky usilují od roku 1996 i v rekreanty oblíbené Seči. Dosud ale marně. „Zasazovali jsme se také o návrat služebny republikové policie, ale ani v tom jsme neuspěli," připomněl snahu tamější radnice sečský starosta Marcel Vojtěch.

(man, čtk)