„Člověk jde nakoupit a tady se musí dívat na tohle? Válí se tu, žebrají, hrabou se v popelnicích," řekla nám včera pohoršeně starší žena, která šla nakoupit do obchodního domu Kaufland v Lochotínské ulici. I toto místo patří k těm, kde se strážníci často s těmito lidmi dostávají do sporů.

„Kontroly probíhají pravidelně. Pokutujeme ty, kteří buď vzbuzují veřejné pohoršení, žebrají, znečišťují okolí nebo rozhazují odpadky," informovala nás mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Přestože se pokuty pohybují ve stovkách korun, v drtivé většině případů zůstanou nevyřízeny. „Samozřejmě přihlížíme k souciální situaci zmíněných lidí. Při kontrolách se proto alepsoň snažíme, aby po sobě uklízeli," dodala Pužmanová. Podle ní jsou kontroly úspěšné i z jiného pohledu, „Už se nám několikrát podařilo mezi nimi zajistit hledané osoby," dodala mluvčí.

I když se mluví v souvislosti s plzeňskými bezdomovci o čísle tří stovek, jejich přesný počet nikdo nezná. „Bezdomovci jsou migrující skupina, takže jejich počet se každým dnem mění," sdělila mluvčí plzeňského magistrátu Helena Prokopová.