Nový zákon obcím umožňuje od roku 2013 vybírat za odvoz odpadu až tisícikorunu na obyvatele namísto dosavadních pěti set. Mnohé obce totiž na likvidaci odpadu silně doplácejí. „V minulém roce jsme vybrali na poplatcích řádově 30 tisíc korun, z obecního jsme přitom dopláceli asi kolem 80 tisíc," vysvětluje starosta Černovic František Vavřička.

Nejsnazší cestou by pro vedení obce bylo zvýšení dosavadního třistakorunového poplatku. Ke zdražování se ale obec uchýlit nechce.

„Z toho by samozřejmě nikdo radost neměl. Rozhodli jsme proto, že poplatek zůstane pro místní i pro chalupáře stejný jako doposud, ale odstraníme kontejnery a lidé si budou muset pořídit vlastní popelnice," popisuje starosta s tím, že tato změna by mohla snížit náklady na odvoz a likvidaci odpadů na polovinu a vyřešit i další problémy.

„Když totiž kontejner vyvezeme, za dva dny je úplně plný, a ne od našich obyvatel. Prostě nám sem svážejí odpad lidé z okolí a naši občané za to platí," tvrdí Vavřička. „Věřím, že až budou v obci popelnice, nikdo nebude vyvážet svůj odpad do popelnic u cizího domu," dodává.

S kontejnery v Černovicích jsou spojeny i další nešvary - lidé je využívají pro odhazování nábytku a dalších nechtěných a příliš rozměrných věcí. Kvůli pohodlnosti a dostatku prostoru v těchto kontejnerech jsou navíc téměř nevyužívány speciální kontejnery pro tříděný odpad. Snaha ušetřit místo ve své popelnici by tak mohla být motivací k prospěšnému třídění odpadu.

Podle starosty navíc v kontejnerech každou chvíli hoří. „Lidé nám je zapalují téměř pravidelně, sypou do nich horký popel. Ten zápach je pak po celé obci," říká Vavřička.

„Zrovna předevčírem v kontejneru hořelo," připomíná obyvatelka Černovic Blanka Zvočová. „Není to nic pěkného, když hořící kontejner lidem kouří do oken, jednou kvůli tomu museli přijet i hasiči," dodává. Podle ní není výměna kontejnerů vůbec špatné řešení. „Osobně nevidím problém v tom, přejít na normální popelnice. Navíc se odstraní jen kontejnery na smíšený odpad, ty na tříděný odpad zůstanou," vysvětluje.

„Vím, že u několika obyvatel a také chalupářů nebylo zrušení kontejnerů a nutnost pořídit si popelnice zrovna populární rozhodnutí," přiznává starosta. „Ale věřím, že naší obci pomůže," dodává.