„Díky vítězství na mistrovství světa se české účastnice dostaly k rolím komparsistek v připravovaném francouzském filmu, který se odehrává právě v prostředí těchto soutěží. Premiéru bude mít na festivalu v Cannes,“ popsal Jaroslav Zaviačič, viceprezident mezinárodní organizace Intersteno, která zastřešuje stenografické soutěže po celém světě. Zaviačič byl zároveň garantem domažlické talentové soutěže pro žáky základních škol, kterou uspořádala Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola Domažlice.

Je to jediná soutěž tohoto typu, která se v Plzeňském kraji koná. Právě podobná klání jsou podhoubím, ze kterého Česko může čerpat pro svá úspěšná vystoupení na mezinárodním poli. „Uspořádali jsme již čtvrtý ročník soutěže, do kterého se tentokrát přihlásilo rekordních dvanáct školních týmů včetně družstva z bavorského Furthu im Wald,“ shrnula ředitelka školy Věra Prantlová.

„Rádi bychom zkušenosti domažlické obchodní akademie využili a soutěž rozšířili do dalších okresů Plzeňského kraje, aby se této dovednosti mohli učit i žáci dalších základních škol,“ konstatovala přímo na místě Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje. Vítězové okresních kol by se pak mohli utkat v celokrajském klání.

„Psaní na PC klávesnici považujeme za jednu ze základních dovedností, která žákům vydrží po celou dobu jejich  aktivního života,“ dodal Ladislav Vítek z krajského úřadu.

Domažlickou soutěž vyhrálo družstvo tamního gymnázia, druzí skončili žáci Základní školy Mrákov, bronzová příčka patřila týmu Základní školy Koloveč.