„Měl jsem schůzku a nechtěl jsem riskovat, že na ni přijedu později," vysvětlil Kudrna, proč si přivstal a na cestu se vydal už kolem půl sedmé ráno. V koloně nabral pět minut zpoždění.

Okolo půl desáté si jiný Plzeňan Bohuslav Přibyl musel počkat už zhruba dvacet minut. „Směrem z Prahy do Plzně bylo vše svedeno do jednoho pruhu," popsal Přibyl.

Na dálnici začaly ve středu hned dvě opravy. První probíhá na zhruba čtyřkilometrovém úseku okolo 30. kilometru ve směru na Prahu mezi Žebrákem a Zdicemi, druhá na zhruba tříkilometrovém úseku okolo 14. kilometru také ve směru na Prahu mezi Berounem a Loděnicemi. V obou případech se jedná o opravu povrchu vozovky a obě práce by měly být dokončeny po polovině října. V případě 14. kilometru je zachováno odbočení na exit 14, ale nájezd na D5 ve směru na Prahu je uzavřen.

V prvním případě je provoz sveden do dvou protisměrných pruhů, v tom druhém je ve směru na Plzeň k dispozici o pruh navíc. Ředitelství silnic a dálnic České republiky mělo zájem, aby pruh navíc ve směru z Prahy byl i na úseku mezi Žebrákem a Zdicemi, ale kvůli nevyhovujícím technickým podmínkám zpevněné krajnice to nebylo možné.

„Jedná se o klasickou opravu, která byla dostatečně dopředu avizovaná a probíhá podle plánu," vysvětlila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky Nina Ledvinová a dodala: „Prosíme řidiče o ohleduplnost a zvýšenou pozornost k tomu, co se děje kolem nich. Ve špičce a v ranních hodinách je nutné počítat s časovou rezervou."

Případné dopravní komplikace by se mohly týkat i dopravců. Opak je ale, jak se zdá, pravdou. „Nepůsobí nám to žádné zásadní problémy a nemáme zatím ani žádné stížnosti od zákazníků," uvedl mluvčí Student Agency, která mezi metropolí a Plzní provozuje autobusové spojení. Jejich maximální zpoždění prý bylo zatím jen okolo patnácti minut.

Podobnou zkušenost mají i v ČSAD Plzeň. „Není to zásadní problém. Zpoždění vzniklé pracemi na dálnici je totiž nepatrné a je v řádu jen několika minut," řekl vedoucí dopravního úseku ČSAD Plzeň Jaroslav Hošek. Cestující autobusy se tedy větších komplikací obávat nemusejí.

Dokončením obou oprav ale práce na západočeské dálnici neskončí. Po dokončení prací na úseku mezi Žebrákem a Zdicemi bude následně realizováno omezení jednotlivých jízdních pruhů na zhruba 30,0 až 29,5 kilometru směrem na Prahu z důvodu provedení lokálních oprav vozovky, které nemohly být provedeny současně s předchozí uzavírkou, a to z důvodu vzdálené polohy přejezdu středního dělicího pásu.

Omezení potrvá celkem čtyři dny, kdy doprava ve směru na Prahu bude vedena pouze jedním jízdním pruhem. Pak už by se na dálnici mělo zase jezdit v normálním provozu a bez čekání.