„Nahoře u Nýrska je v přehradní nádrži sice voda kvalitní a ještě čistá, bohužel cestou k Plzni do ní stéká voda s pesticidy z polí, které zemědělci používají na ochranu svých plodin. A ta Úhlavu jako hlavní a jedinou zásobárnu pitné vody pro metropoli kraje silně znečišťuje," říká.

V Plzni se voda velmi složitě čistí v úpravně vody, limity ale nepřekračuje i kvůli jejich změkčování. „Dnes jsou normy oproti dřívějšku zvýšeny o 300 až 1500 procent," tvrdí Suchý s tím, že i když kvalita vody nepřekračuje navýšené hygienické limity, v pořádku zcela není.

Podle slov Václava Tajče z vodohospodářské laboratoře se ve vodě nachází velké množství škodlivých látek. „Jsou to třeba antibiotika z léků, infuze nebo i kofein. Před dvaceti lety toho bylo určitě méně," uvedl, ale připustil, že dnes laboratoře zase disponují modernějšími přístroji, citlivými na větší škálu látek.

Suchý, který se o problematiku kvality vody dlouhodobě zajímá, oslovil a kontaktoval různé subjekty. Vznikla tak skupina, jíž se podařilo už prosadit, aby se tok řeky monitoroval a tak se rychle odhalil případný znečišťovatel. To se až do loňského roku nedělo.

Suchý také kvituje, že město získalo Kalouskův příslib dotace na více než 700 milionů korun na novou úpravnu vody, která by se s pesticidy měla umět poprat. Kvalita vody pro Plzeň by se tak měla už po roce 2015 zlepšit.

Generální ředitel Vodárny, a. s., Miloslav Vostrý naopak tvrdí, že Plzeň stále v kohoutcích dobrou vodu má. „I při povodních jsme stále schopni znečištěnou vodu upravit. A byla vždy v pořádku. Jen v roce 2009 jsme měli problémy s pesticidy, když se naměřily jejich vyšší hodnoty. O rok později jsme ještě mírně tyto limity překročili, ale následující dva roky a v pololetí toho letošního bylo vše v pořádku," vysvětluje Vostrý s tím, že úpravna vody disponuje deseti pískovými filtry, z nichž tři obsahují i aktivní uhlí.

„Domnívám se ale, že kdyby město nedostalo příslib dotace, už by problém mělo. Nová úpravna vody přinese změnu pískových i aktivních filtrů, přes které půjde všechna voda, nejen jako dnes, kdy se využívají zejména při nízkém stavu vody a přívalových deštích," doplňuje Vostrý, podle něhož by náklady na novou úpravnu neměly mít vliv na cenu vody v Plzni.